Najzanimljiviji sajt BalkanaEncelad saturnov mesec
..tako tvrde naučnici NASA-e.!Saturnov mesec sa prečnikom od 482 kilometara, liči na nešto što je Zemlja bila pre 3,5 ili četiri milijarde godina. U to vreme, Zemlja je bila prekrivena jednim okeanom, suviše kiselim da u njemu bude života, ....

osim u mestima gde su podvodni hidrotermički otvori zagrejali vodu i doveli do ravnoteže kiselosti.

Zbog hidrotermalnih otvora, za koje se veruje da postoje pod velikim okeanom "Encelada", istraživači nagoveštavaju mogućnost da uslovi mogu biti zreli za razvoj života.

Ovo je bio ozbiljan izazov i bile su neophodne godine istraživanja i sakupljanja mnoštva podataka u različitim naučnim disciplinama. Sada smo ubeđeni da smo konačno uspeli, rekao je autor studije Piter Tomas 

Istraživači NASA-ine Kasini svemirske misije otkrili su da para, voda i led postoje na južnom polu Saturnovog meseca Encelad, što je potvrdilo njihovu pretpostavku da se ispod površine ovog nebeskog tela nalazi ogromni okean.!

Encelad saturnov mesec prikaz

"Ovo je bio ozbiljan izazov i bile su neophodne godine istraživanja i sakupljanja mnoštva podataka u različitim naučnim disciplinama. Sada smo ubeđeni da smo konačno uspeli", rekao je autor studije Piter Tomas, piše Miror.

Naučnici su analizirali stotine slika sa letelice Kasini, koja se nalazi u orbiti Encelada od 2014. godine.Podaci o blagim oscilacijama u orbiti omogućili su dodatna saznanja o unutrašnjosti i sastavu Encelada.

Da su jezgro i površina povezani čvrstom materijom, oscilacije bi bile bitno manje. To dokazuje da postoji čitav sloj vode koji razdvaja površinu od jezgra", objašnjava Tomas.

"Mehanizmi koji su sprečili ovaj globalni okean da se zaledi su nepoznati, navodi se u saoštenju NASA-e.

Letelica Kasini proleteće na samo 50 kilometara od površine Encelada 28. oktobra, kada se očekuje da će se pojaviti još zanimljivih informacija vezanih za ovaj Sarurnov mesec.

Inače "voda" je detektovana i na Jupiterovim mesecima Evropi i Kalisti kao i na Ganimedu z akojeg se veruje da isto tako sadrži vodu

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala