Najzanimljiviji sajt Balkana

mravi 1

Mada ova vest nije vezana za ljude ipak je na neki način zanimljiva iz ugla prirode tj. životinja. Baš poput ljudi vojnika, pripadnici vrste mrava "Megaponera analis." iz subsaharske Afrike kreću u borbu....

stupajući u formaciju, a nakon bitke svoje ranjene "saborce" nose u mravinjak na oporavak.

"To ne rade zbog altruizma", rekao je entomolog Erik Frenk, vodeći naučnik tima koji je u Obali Slonovače proučavao ponašanje mrava  "Megaponera analis."


"To rade jer je korisno za koloniju. Povređeni mravi u ''bitci''  nakon oporavka u mravinjaku ponovo idu u borbu i ostaju funkcionalni članovi kolonije", objasnio je Erik Frenk

Ovi mravi, koji mogu da narastu do dva centimetra, "specijalisti" su za lov na termite i koriste prepoznatljivu strategiju.

Izviđači napuštaju mravinjak i kreću u potragu za termitnjakom. Nakon što ga pronađu, vraćaju se po nekoliko stotina "ratnika" i vode ih u formaciji u bitku. Mravi koji su povređeni u borbi luče feromone, što predstavlja znak da im je potrebna pomoć.

Nepovređeni saborci ih podižu i zajedno s mrtvim termitima nose u mravinjak u istoj formaciji.

Mravi koji u borbi s termitima izgube jednu ili dve od svojih šest nogu mogu brzo da prilagode svoju motoriku i u roku od 24 sata budu gotovo jednako brzi kao da su zdravi. Lakše povređeni mravi mogu u nove ratničke pohode već za sat vremena.

Frenk je rekao da ga je takvo ponašanje kod mrava veoma iznenadilo.

"U prvi mah mi je bilo nelogično. Ali, kasnije smo shvatili da je dobro za pojedinca. Spasavanje povređenih mrava u konačnom je dobro za koloniju. Grupa svakog pojedinca smatra vrednim", rekao je.

Takvo spasavanje pripadnika svoje vrste često je kod primata i drugih vrsta sisara poput slonova, delfina i pacova.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1