Najzanimljiviji sajt Balkanafelix Baumgartner
Ako ova informacija bude tačna to će biti jedan veliki korak za čoveka dok će ostalom čovečanstvu da se pomalo vrti u glavi od ovakve posmisli.Felix Baumgartner (42) pilot helikoptera iz Austrije svetski base skakač, planira da skoči iz balona napunjenog

helijumom sa same ivice svemira u avgustu mesecu 2012 !

Time se nada da će oboriti rekord za najviši skok s te visine koja je trajao više od 50 godina.Pokušaće da postane prva osoba koja je ikada probila brzinu zvučnog zida ljudskim telom.

Do tla će padati ukupno 21 minut dok će temperatura sa koje će iskočiti iz balona dostiže neverovatnih - 71 stepen celzijusa.


Ovim skokom njegovo telo postiće brzinu od 1100 km na sat a usput će oboriti i četri rekorda:Najviša nadmorska visina u slobodnom padu,let do najviše tačka s balonom s ljudskom posadom,najduže rastojanje koje je čovek prešao u slobodnom padu i najbrži slobodni pad na svetu.

Njegov tim je najavio da  će najverovatnije Felik učiniti ovaj rekordni skok  iznad Novog Meksika u avgustu ove godine tj. 2012 godine,a za sam ovaj skok Feliks se priprema već pune dve godine ,

Felik će biti zaštićen "svemirskim odelom“ pod punim pritiskom kada bude izvodio ovaj slobodan pad,ovim skokom će se i saznati možda kakav je uticaj probijanja zvučnog zida na ljudski organizam.

"Ovo je zaista korak u nepoznato.Niko ne može da predvidi kako će ljudski organizam reagovati na prelazu u supersonične brzine,“ rekao je Baumgartner.

Ali moramo da saznamo.Kod budućih svemirski projekata mora da postoji mogućnost da piloti i astronauti iskoče na velikim visinama u hitnim slučajevima." izjavio je hrabri skakač Baumgartner

Baumgartner  je poznat  po skokovima sa Petronas kula u Kuala Lumpuru ,Milo mosta u Francuskoj,zatim solitera Tajpej 101 na Tajvanu ali najviše po poduhvatu iz 2003, kada je u posebnom aerodinamičnom odelu sa karbonskim krilima na leđima, raspona dva metra, preleteo Lamanš, iskočivši iz balona sa visine od 10.000 metara

Rekord u skoku s padobranom sa najviše visine još uvek drži Air Force SAD pukovnik Joseph Kittinger, penzionisani pilot  vazduhoplovstva i legenda padobranstva, koji je još 1960. godine, u okviru programa NASA, iskočio iz balona sa visine od 31.333 metra.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala