Najzanimljiviji sajt Balkana

bioreaktor

Naučnici iz Finske su konstruisali uređaj koja vodu i ugljeničnu kiselinu iz vazduha pretvara u jestive granule belančevina to jeste pravi hranu od vazduha! Finski naučnici su uvereni ....

da će njihova/o otkrića pomoći da se reši problem gladi na Zemlji.

Juha-Peka Pitkanen, sa Tehnološkog univerziteta Lapeanranta je izjavio povodom konstruisanog uređaja -aparature:

"Sve što je potrebno za proizvodnju jestivih belančevina - nalazi se u vazduhu. U budućnosti će moćnije mašine - napravljene na bazi našeg patenta - moći da budu postavljene u pustinjama i drugde gde ljudima preti glad. Male aparate te vrste, ljudi će moći da drže u kući i da koriste po potrebi".

Naučnici širom sveta su poslednjih godina pokušavali da atmosferski SO2 pretvore u biogorivo i druga korisna jedinjenja.

Takve ambicije su imali i američki fizičari iz Čikaga koji su 2016-te uspeli da naprave solarnu bateriju koja je koristila skupljenu energiju za deljenje SO2 radi dobijanja ugljenmonoksida i vodonika. Njihove kolege iz Nacionalne laboratorije u Oak-Ridžu napravili su katalizator koji ugljeničnu kiselinu pretvara u obični alkohol.
Pitkanen i njegove kolege su smislili aparaturu koja vazduh pretvara u složenija organska jedinjenja - molekule belančevina i šećera.


Radi toga su pošli na lukavstvo: "zaposlili" su mikrobe koji su u stanju da se "hrane" sa SO2 i da ga pretvaraju u komponente svojih ćelija. Ali, to je bila samo prva faza.

Čim bi se mikrobi dovoljno namnožili, Finci su kroz svoju „kašu“ propuštali struju. To je ubijalo bakterije koje su se odmah razlagale na molekule šećera i belančevina.

Nova faza je bila: sušenje "kaše" koja se zahvaljujući tome pretvarala u granule bogate belančevinama i ugljovodonicima.

Glavni problem ove finske "fabrike" belančevina i šećera je sporost. Za dobijanje grama belančevina potrebne su joj približno dve nedelje.

Zato Pitkanen i njegove kolege već rade na ubrzavanju „proizvodnje“ i pravljenju većih biorekatora koji bi davali po nekoliko kilograma belančevina dnevno.

Jedan od njih - Jero Ahola - posebno i sa optimizmom ukazuje: "Mi smo u stanju da proizvodimo belančevine bez ikakvih pesticida i toksičnih đubriva. Bez zagađivanja okoline i izbacivanja gasova u atmosferu. Naša tehnologija ima veliku budućnost".
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1