Najzanimljiviji sajt Balkana


US Office of Naval Research poseduje veoma čudan okeanografski komad opreme.Ovaj komad "opreme" zove se Plutajuća instrument platforma (FLIP) osmišljen i razvijen od strane.....

Marine Physical Laboratory (MPL) na institutu Scripps za okeanografiju,Univerziteta u Kaliforniji.

Flip ustvari tehnički gledano nije brod,iako istraživači žive i rade na njemu i u isto vreme vrše naučne studije na otvorenom okeanu.Ustvari to je najprostije objašnjeno velika specijalizovana bova.Najneobičnija stvar u vezi ovog broda je da se ovaj brod rotira tj jedan deo broda uranja u more pa se i dobija utisak da se rotira.

Flip najčudniji brod na svetu je 108 metara dugačak sa malim šupljim spreminicima balastnih na kraju.Težina mu je oko 700 tona a može ići brzinom od 7- 10 čvorova,u njega se može smestiti 5 članova posade i 11 naučnika,u vertiklanom položaju njegova visina dostiže visnu 5 sprata zgrade.


Kada su tankovi puni vazduhom, FLIP je horizontalnom položaju. Ali kada su popunjena s morskom vodom Flip plutajuća instrument platforma tone pod vodom i  bukvalno "štrči" iznad vode.Dok što se tiče okenaskih talasa koji znaju biti veliki ne postoji bojazan da naškodi ovom brodu jer se ponaša kao i bova.Na kraju naučne misije, komprimovani vazduh se upumpava u balastne tankova u poplavljenom delu, a brod se vraća u horizontalnom položaju, tako da može da može da otplovi dalje.

NMjačudniji brod na svetu postoji još odavno još od pre 50 godina.1962 godine uz "pomoć" dva Skrips naučnika, dr Freda Fišera i Freda Spiessa, je sagrađena ovba plutajuća platforma jer im je bilo potrebno mirno i stabilno mesto za istraživanje na moru tj istraživanju na broda.Tda su im brodovi su bili neodgovarajući, jer su se u njima "kotrljali i ljuljali" gore i dole i levo-desno,

Flip je dizajniran da proučava visinu talasa i akustičke signale,temperaturu vode gustinu,za prikupljanje meteoroloških podataka.Zbog mogućeg ometanja akustičnih instrumenata, Flip najčudniji brod na svetu( plutajuća platforma) nema motor ili drugim sredstvo pogona.Pa se mora tegliti do otvorenog mora tj okeana gde se slobodno pluta ili je usidren. Kada je flip u vertikalnom položaju, kako je izuzetno stabilan i miran.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala