Najzanimljiviji sajt BalkanaHatzegopteryx najveći pterosaurs

Naučnici iz Velike Britanije su otkrili novi fosil masivnog reptila pterosaursa i to na području Balkana koje je mogao da pojede ceo plen u jednom zalogaju.!...

Tačnije fosil je pronađen u regionu Transilvanije u Rumuniji i po procenama stručnjaka star je oko 70 miliona godina.

Pronađeni novi fosil dobio je ime "Hatzegopteryx" Ovaj nebeski reptil imao je kratak i jak vrat i čeljusti široke oko metar.

Kolika je veličina čeljusti govori i pdatak da je mogao da proguta manjeg čoveka ili dete, izjavili su naučnici  Mark Viton sa Portsmut Univerziteta i Daren Naiš, sa Univerziteta Sautempton

"Hatzegopteryx" pripada porodici pterosaursa, letećih gmizavaca iz doba Jure. U početku, naučnici su verovali da se ova životinja hranila bebama drugih dinosaurusa veličine današnjih pacova.

Hatzegopteryx pterosaurs
Jedan od najpoznatijih pterosaursa na svetu je "Quetzalcoatlus", pronađen u Teksasu.

Imao je raspon krila između 10 i 12 metara, duge noge i vrat, a po strukturi tela jako je sličan svim drugim dinsosaurusima iz porodice pterosaursa.


Jedini izuzetak je "Hatzegopteryx". On je imao kratak, a izuzetno jak vrat, što ga je činilo jačimo od "Quetzalcoatlus" i sličnih pterosaursa. Veruje se da je bio težak gotovo četvrtinu tone.

Fosil je pronađen u delu Rumunije koji je nekada bio Hateg ostrvo u okeanu Tetis. Na istom prostoru nisu živeli veći dinosaurzusi od njega.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala