Najzanimljiviji sajt Balkana

krater
Ruski Centar za arktička istraživanja i njegov direktor Vladimir Puškarev zabeležili su zanimljive i neverovatne fotografije unutrašnjosti ledenog kratera u Sibiru.....


Na sibirskom poluostrvu Jamal formirao se ledeni krater koji je naveo naučnike na razmišljanje. Vladimir Puškarev i njegov tim odlučili su da istraže uzrok nastanka ovog prirodnog fenomena, piše "Siberian Times".Ime  inače ime poluostrva Jamal znači "kraj sveta", što dodatno simbolizuje pojavu ovog misterioznog kratera.Stručnjaci se nose mišlju da su eksplozije gasa unutar Zemljine površine odgovorne za stvaranje ovog veličanstvenog kratera, nešto slično onim u Atlantskom okeanu, usled kojih je nastao fenomen poznat pod imenom "Bermudski trougao."
kraterkrater
Puškarev, lider ove naučne misije, izjavio je za "Siberian Times" da su uz pomoć alpinističke opreme uspeli da se spuste u samo srce kratera.

"Planirali smo i više nego dugo, i sproveli sva moguća istraživanje pre nego što što smo se upustili u ovaj poduhvat. Sada naučnicima treba vremena da sračunaju i "razmrse" gomilu prikupljenih podataka."

Usko "grlo" ovog gratera duboko je oko 17 metara, ne računajući zemljani bedem na površini, nastao usled otvaranja kratera, koji je visok nekoliko metara.Na samom dnu nalazi se zamrznuto jezero, čija je dubina nepunih 11 metara, tvrde istraživači.
kraterkrater
"Čuli smo za poređenje sa Bermudskim trouglom, ali smatram da je i suviše rano za takve vvrste nagađanja. Imamo veliku količinu prikupljenih podataka, koje tek treba obraditi, i na osnovu kojih ćemo moći da znamo određene činjenice" kaže Puškarev, alpinista, spasilac i naučnik - istraživač.

"Još uvek nismo svesni šta se dešava nekoliko kilometara unutar Zemljine utrobe. To je jedna od najvećih tajni i misterija prirode, koju nije lako otkriti. Strpljenje je ključ svega, a kada dođemo do određenih saznanja, ne sumnjam da će ona biti revolucionarna", završio je predsednik Ruskog Centra za arktička istraživanja.
izvor:blic.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1