Najzanimljiviji sajt Balkanaomura kit jedna od najređih i neuhvatljivih vrsta kita

Međunarodna grupa naučnika po prvi put je uspela u blizni Madagaskara da zabeleži fotografiju i kratak video kitova vrste omura, koji spada u jedne od najneuvatljivijih  na svetu.! Kitovi omura su vrsta, za koju se se smatra jednom od najređih među ovim morskim sisarima!....

Prvi put kitovi omura su učeni pre 10 godina i ranije nisu istraživani u divljini, a pogrešno su identifikovani kao patuljasta verzija brajd kitova.

Autor studije i istraživač Salvatore Čerkio rekao je da je omura kitove skoro nemoguće pronaći u divljni jer se pojavljuju u veoma udaljenim oblastima. Omura kit ne otkriva mnogo svoje telo. Prilikom izranjanja iz vode, omura kitovi nikad istovremeno ne pokazuju glavu i leđna peraja, a rep im je uvek u vodi.

Jedinke uglavnom žive izolovano, van grupe, mada sve vreme međusobno komuniciraju.Dužina njihovog tela se kreće do nekih 12 metara, i mlaz koji izbacuju iznad površine vode nije visok

Još uvijek nije poznato čime se tačno omura kitovi hrane, ali istraživači su primetili da se zaleću, otvaraju usta širom i usisavaju velike količine vode, koju filtriraju kroz uske pločice obrasle dlakom. Pretpostavlja se da se hrane planktonima, s obzirom na to da u blizini nije bilo nikakvih riba

Zajedno sa kolegama sa instituta "Woods Hole Oceanographic", Čerkio je započeo osmatranje ove vrste sisara pre osam godina i do 2011. nisu useplid apronađu ni jednog omura kitaMeđutim, onda su kasnije primetili pripadnike ove vrste po prvi put.

Istraživači su tada mislili da je u pitanju vrsta brajd kitova ali nisu pronašli prepoznatljive oznake omura vrste: desna strana vilice je tamnjija, a leva svetlija.

"Sudeći prema malom broju informacija koje imamo o njihovom stanišzu, omura kitovi ne bi trebalo da budu u tom delu Indijskog okeana " objasnio je Čerkio. 2013. godine posmatrali su više jediniki i biopsijom kože 18 odraslih kitova ustanovljeno je da se zaista radi o omura vrsti.

Naučnici su posmatrali i četiri majke sa svojim mladuncima uspevši da snime i njihove glasove koji podsećaju na pesmu. Do sada je fotografisano oko 25 kitova, ali tačna populacija ove retke vrste kitova još nije utvrđena.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala