Najzanimljiviji sajt Balkana

rekord baloni
Uzletanjem ču isto vreme 456 velikih balona za panoramske letove, u Francuskoj je danas 28. jula oboren svetski i Ginisov rekord postavljen pre dve godine kada su zajedno poletela 433 balona....

"Stalno napredujemo i ponosni smo na ovaj rekord, učinjeno je mnogo", rekao je u Šambliju, na istoku Francuske organizator Lorenskog svetskog festivala balona, Filip Biron-Pilatr koji je zajedno sa sudijom potvrdio obaranje rekorda.

Taj bijenalni festival, najveće okupljanje balona na svetu, počeo je uprkos lošim predznacima: meteorološki uslovi su onemogućili uzletanje u nedelju i sredu.

I danas je nebo bilo prekriveno oblacima, ali je vetar bio dovoljno slab i pokušali su obaranje rekorda.

"Malo smo se bojali jer ti pokušaji se obično odvijaju u prvoj nedelji, kada je tu najviše pilota", izjavio je medijima je Biron-Pilatr, potomak Žan-Fransoa Pilatra de Rozijea, prvog čoveka koji je poleteo u balonu, 1783. godine u Parizu.

Biron-Pilatr je naveo da je trebalo 45 minuta da se svi baloni postave na uzletište, u četiri reda dužine šest kilometara. U obaranju rekorda su učestvovali piloti iz 45 zemalja, a posmatralo ih je više hiljada francuza i turista.

Desio se samo jedan manji incident kada je britanski pilot udario u dalekovod. Balon je oštećen ali niko nije povređen. Inače ovaj festival se održava od 1989. godine.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1