Najzanimljiviji sajt Balkana
Mala firma "Magpie Polymers" 80 kilometara nadomak glavnog grada Francuske Pariza, razvila je tehnologiju koja iz obične vode proizvodi zlato i druge plemenite metale.Magpie Polymers" firma,razvila je tehnologiju....

iz postupka koji je usavršila švajcarska Politehnička škola još 2007. godine.

U ovom procesu koriste se sićušne kuglice plastične smole koje  privlače zlato koje se nalazi u otpadnim vodama.Osim zlata kuglice privlače i platinu i druge plemenite metale.

Jedan litar ove patentirane smole može da pročisti od pet do deset kubika otpadnih voda i sakupi 50-100 grama plemenitih metala u vrednosti 3.000-5.000 evra.

 Holanđanin Stiv van Zutfen, koji je sa Etienom Almorikom osnovao malu firmu, objašnjava ceo proces:

"Plemeniti metali su prisutni u malim količinama u mnogim svakodnevnim proizvodima,poput mobilnih telefona i katalizatora.Jednom kada ti proizvodi budu odbačeni, problem je kako da ponovo vratite te količine plemenitih metala.Neki od tih proizvoda moraju da se otope kiselinom i vodom i tada se oslobađaju male količine plemenitih metala, koje  moraju da se izvade iz vode.!

Tehnologija koju koristi francuska firma može da posluži i za izdvajanje drugih štetnih metala iz vode,poput olova, kobalta ili bakra.Međutim,još niko ne želi da plati za reciklažu koliko i za zlato ili platinu Ambiciozna firma ima samo šest zaposlenih, a nadaju se zaradi od gotovo milion evra do 2013. godine.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala