Najzanimljiviji sajt Balkana
U industriji hrane pojavio se novi izum "Sveži papir" (eng. Fresh Paper),ovo je izum koji može da produži svežinu namirnica  čak do četiri puta duže nego inače.....


Ovaj papir koristi se vrlo lako. U svom sastavu ima organske sastojke koji sprečavaju razvoj gljivica i bakterija, a dovoljno ga je samo postaviti u posudu sa namirnicama i on će njihovu svežinu očuvati dva do četiri puta duže nego što bi inače trajala. Jedno parče papira može se koristiti između dve i tri nedelje.

"Kad je do mene došao podatak da 1,6 milijardu ljudi i dalje preživljava bez osnovnih životnih namirnica, a da četvrtina svetskih zaliha hrane završi u otpadu, bila sam šokirana.Toliko hrane se baca upravo zbog toga što se ne čuva na pravi način i brzo propada. Ovo parče papira je naš mali doprinos globalnoj štednji" kazala je izumiteljka Kevita Šukla.

Kevita Šukla je ideju za "čarobni" papir dobila zahvaljujući svojoj baki iz Indije i njenim lekovitim začinima. Ona kaže da je ideju dobila pošto je kao dete u Indiji popila vodu sa česme, inače zabranjenu za piće.

"Nakon što sam to uradila, baka mi je dala smešu začina za koju je tvrdila da će odmah neutralisati dejstvo nezdrave vode i tako je i bilo. Dugo sam razmišljala na koji način bih mogla da iskoristim delotvorno dejstvo tih začina i tako je nastao “sveži papir” - kaže Šukla.  
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala