Najzanimljiviji sajt Balkanaspace shuttle

Na Međunarodnu svemirsku stanicu stigao je zanimljiv predmet prava pravcata fudbalska lopta koja sa sobom nosi zanimljivu i jedinstvenu priču....

Kada je astronaut Elison Onizuka krenuo na svoj drugi let u svemir na šatlu "Čelendžer" te davne 1986. godine, jedan od predmeta koje je poneo sa sobom bila je prava fudbalska lopta

Tu fudbalsku loptu su se potpisali članovi muškog i ženskog tima srednje škole u Clear Lake (Klir Lejku), među kojima je bila i njegova ćerka.

Tragično, svemirski šatl "Challenger" je eksplodirao 73 sekunde posle poletanja, a svi članovi posade su poginuli. Među predmetima koji su izvučeni iz ostataka šatla iz okeana bila je i spremljena fudbalska lopta.

30 godina kasnije, astronaut Šejn Kimbroa koji išao u istu srednju školu iz koje je "otišla u svemir" fudbalska lopta Šejn se sprema da odleti na Međunarodni svemirsku stanicu.

fudbalska Lopta svemir 1
                                                            (kliknite za uvećanje) 

U prtljagu mu se nalazi jedan poseban predmet fudbalska lopta sa sa dvadesetak potpisa na njemu.

Kasnije, kada je Shane Kimbrough došao na Međunarodnu svemirskiu stanicu nešto više posle mesec dana boravka, on je otpakovao loptu, koja je sada, konačno, tamo gde je i trebalo da bude u svemiru.!

"Ovo je lopta koja se nalazila na 'Čelendžeru' sudbonosnog dana. Nosio je Elison Onizuka kao poklon svoje ćerke, fudbalerke napisao je Kimbro u opisu fotografije na Tviteru.

Džanel Onizuka-Džilijan, čiji potpis nosi posebno mesto na lopti, rekla je da je izuzetno dirnuta ovim činom astronauta Šejna

"Fudbalska lopta je na neki način nastavila misiju na koju je moj otac krenuo pre mnogo godina. Nastavila je da putuje svemirom i inspiriše druge", izjavila je Džanel.

Kobni let čelendžera 1986.godine

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala