Najzanimljiviji sajt Balkana
Genetičari širom sveta već dugi niz godina pokušavaju da reprodukuju fazu u evoluciji životinja u kojoj su ribama izrasle noge.Ova promena koja se desila previše od 300 miliona godina je dovela....

do toga da živi svet iz vode se preseli na kopno i da dođe do naglog širenja životinjskih vrsta koje hodaju.

Genetičarima je to pre nekoliko dana i uspelo i to zahvaljujući HOXD13, segmentu grupe gena koja dešifruje uputstva odgovorna za morfogenezu višećelijskih organizama.

Jednostavnije rečeno:ovi geni određuju strukturu tela - počev od broja i oblika prstiju na šakama pa do oblika nogu.Oštećenja ovih gena mogu da izazove ozbiljne deformacije udova.U članku koji je objavljen u naučnom časopisu "Developmental Cell", tim genetičara sa Univerziteta Pablo de Olavide u Sevilji iz Španije otkrio je da je došao do saznanja da HOXD13 može da transformiše peraja riba zebrica u udove.

Genetičarski tim  je izmenio ovaj gen(XOXD13),I ribama su izrasle noge koje podsećaju na udove tetrapoda,superklase životinja koja obuhvata sve žive i izumrle vodozemce,guštere,ptice i sisare. Po svom okruglom obliku zapravo podsećaju na udove sarkopterigija, grupe riba koja je prethodila vodozemcima.

Naučnici veruju da je određena mutacija kod ranih vrsta riba aktivirala gen HOXD13, što je dovelo do prelaska životinja iz mora na kopno i njihove evolucije u vrste koje hodaju ili lete.
Izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala