Najzanimljiviji sajt Balkana
Rejkjavik dobija ulicu Darta Vejdera

Rejkjavik, koji je glavni grad Islanda dobiće ulicu sa nazivom Darta Vejdera, "mračnog gospodara" iz filmova "Ratovi zvezda".Ulica koja će nositi ime  Darta Vejdera nalazi se ...

u industrijskoj zoni, gde stanovnici slabo zalaze, a turisti još manje.Ulica neće baš tačno tako kako smo rekli da se zove  "Ulica Darta Vejdera" već "Svarthofej" što na islandskom znači "crna glava", a tako islanđani nazivaju na svom jeziku i nazivaju Vejdera.
 
Tu odluku je u sredu donela gradska Uprava za okolinu i urbanizam, a očekuje se da je odobri Gradsko vec´e. Ideju za to je pre dve godine stanovnik Rejkjavika Oli Gneisti Solejarson podneo na sajtu Opštine: "Moramo jednu ulicu nazvati po nekom liku iz Ratova zvezda.To je tako očigledno", napisao je on tada.
 
Predlog se dopao opštinskom zvaničniku Nikulasu Ulfaru Masonu koji je na to skrenuo pažnju svojih kolega nadležnih za urbanizam i obtazložio: "Prikladno je davati nazive po pojavama iz istorije čovečanstva, stvarnih ili izmišljenih.
 
Mnogo je primera ulica Rejkjavika nazvanih po izmišljenim likovima, tako da ne bi bilo čudno neku ulicu nazvati po Dartu Vejderu". "Kada postave tablu, otići ću tamo da se slikam. Nadam se da će ljudi biti zadovoljni", prokomentarisao je autor ideje, Solejarson.
 
Na vlasti u Rejkjaviku su od 2014. socijaldemokrate, a pre njih, 2008. godine,  birači razočarani finansijskom krizom su na mesto gradonačelnika bili doveli Jona Gnara, komičara.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala