Najzanimljiviji sajt Balkanagrenlandska ajkula može da živi 4 veka

Morski biolozi su otkrili da Grenlandska ajkula predator iz hladnih dubina Atlantskog okeana možda predstavlja najstarijeg kičmenjaka na planeti, sa životnim vekom od neverovatnih 400 godina!....Njen izuzetno spor rast – oko centimetar godišnje – doveo je naučnike do zaključka o njenom izuzetno dugom životnom veku, a nedavno istraživanje prvi put je objavljeno časopisu "Grenland shark"

Danski morski biolog Julije Nilsen ističe da je radiokarbonska analiza očnog sočiva ajkule utvrdila da najstarija, od 28 ajkula koje su proučavane, ima verovatno oko 392 godine.

Zapanjujuće je da ženke nisu dostigle seksualnu zrelost do 134. godine. Grenlandska ajkula, dužine pet i po metara, jedna je od najvećih mesoždera među ajkulama

Nilsen, koji je trenutno na doktorskim studijama Univerziteta u Kopenhagenu i koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Sajens, naglašava je da bi rezultati trebalo da toj ajkuli donesu zasluženo poštovanje.

„Ova vrsta je potpuno zanemarena, a samo nekoliko naučnika u svetu radilo je sa tom vrstom. Naši rezultati pokazuju da, iako je neizvesnost velika, bi trebalo uzeti u obzir da je reč o najstarijem kičmenjaku na svetu“, dodaje Nilsen, naglasivši da je kičmenjak sa najdužim životnim vekom do sada bio grenlandski kit, čiji je životni vek dug 200 godina.

Grenlandske ajkule imaju debelo izduženo telo, okrugli nos, relativno malo leđno peraje, kožu poput šmirgle, sive ili crno-braon boje. Spori su plivači i skoro su slepe, ali su sposobni lovci, jedu ribu i morske sisare.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala