Najzanimljiviji sajt Balkananajveci teleskop green bank

Mali gradić po imenu Grin Benk a koji se nalazi u Zapadnoj Virdžiniji, poznat je u SAD-u po tome što su u njemu zakonski zabranjeni svi elektronski uređaji koji emituju bilo kakve signale...

ovaj gradić svakim danom privlači sve više novih stanovnika.

Green Bank smešten u Američkoj Nacionalnoj zoni radijske tišine , tu se nalazi Nacionalna Astronomska Opservatorija sa najvećim radio teleskopom na svetu.!

Najveći teleskop na svetu ima 150 metara i težak skoro 7,7 tona, teleskop je tako veliki da bi unutra mogao stati i ceo fudbalski

Ovaj uređaj je jako osetljiv na sve elektronske interferencije i, kako kaže Majkl Holstajn Holstajn, direktor opservatorije, svojom snagom može "da oseti i pokupi energiju jedne jedine pahuljice koja dodiruje tlo".

Ali da bi ovaj uređaj radio kako treba, televizori, mobilni, računari, svi Blutut uređaji, mikrotalasne, igračke na daljinsko upravljanje, pa čak i automatska vrata od garaže su ovome gradu zabranjeni, jer svaki ovaj uređaj ometa rad teleskopa.

U gradu postoji čak i kamion koji meri radio-talase, kako bi sprečili svaku smetnju.

U "Grin Benku najtišem gradu" na svetu ljudi koriste staromodne kućne telefone kako bi razgovarali jedni s drugima 

To znači da stanovnici Grin Benka, kojih ima trenutno od dve stotine, nemaju TV, ne slušaju radio, ne koriste Wi-Fi niti mobilne telefone. Radio signal može koristiti jedino hitna medicinska služba, a povezivanje na internet moguće je samo putem dial-up veze.

Savremeni način života diktira drugačija pravila, a mnogima koji ih moraju slediti je puna kapa. Tako je sve više onih koji žele da žive u gradiću Grin Benk da bi pobjegli od prezasićenosti modernom tehnologijom.

Mnogi među njima, koji tvrde da boluju od "savremene" bolesti kao što je preosetljivosti na elektromagnetne frekvencije  žele da se dosele u ovaj "grad tišine" - Grin Benk.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala