Najzanimljiviji sajt Balkanagrob na avio pisti

Mnogi razvojni projekti ponekad zauzmu više od planiranog zemljišta pa tako često zadiru i postojeće privatne svojine ili farme Ponekad takva imovina uključuje groblja kao što je slučaj u Sjednjenim Državama....

Obično u takvim slučajevima proširivanja, tela pokojnika se iskopaju i premeste na novo groblje. Ali ponekad porodice odbijaju pomere grobove ili groblja svojih predaka kao što je slučaj u gradiću Amity, u državi Indijani, SAD, gde postoji groblje na sred puta o kome smo pisali na našem sajtu

Nešto slično se desilo i postoji na Savannah Hilton Međunarodnom Aerodromu u gradu Savanah, država Džrodžija,u SAD gde se aerodrom proširivao.Davno pre, pre mnogo vekova, područje na kome je sad aerodrom je bila šuma i poljoprivredno zemljište koje pripadajle porodici Dotson.

Na njihovom porodičnom groblju sahranjeno je više od stotinu ljudi, uključujući i mnogo robova. Među tim grobnicama su i one koje pripadaju Ričardu i Ketrin Dotson, koji su umrli 1870 i 1890. godine skoro dve decenije pre nego što su braća Rajt izveli prvi let.
grobovi na avio pisti
Nakon početka drugog. svetskog rata vojni aerodrom je otvoren i imanje tj groblje Dotsonovih je postalo deo uzletišta. Vojska preselila većinu groblja porodice Dotson na novo groblje, ali grobnice, Ričarda i Ketrin Dotson, ostali su netaknuti i na mestu stoje i dan danas!

grobovi na avioskoj pisti

Nakon što je rat završio, vojni aerodrom postao je u civilni. 1970, tokm proširivanja aerodroma stare grobnice završile su na putu planirane avio piste.

Budući da savezni zakon države Džordžija zabranjuje pomeranje grobova bez dopuštenja najbliže rodbine, aerodromske vlasti odlučile su ostaviti grobove gde se i nalaze tj gde su oduvek bili. Tako da danas na avannah Hilton Međunarodnom Aerodromu postoje dva "ugravirana" groba na avionskoj pisti!

grobovi na avio pisti
Grobovi se nalaze, ugrađen u asfalt, oko 1.100 metara od zapadnog kraja piste 10. Grobovi su blizu ruba uzletno-sletne staze, tako da avioni ne mogu direktno sleteti na grobove ali putnici i piloti mogu ih vidjeti kad avioni proleću i sleću strane.

Takođe i na aerodromu Matis u okrugu Forsajt, Džordžija, postoji aerodrom sa četiri groba "ugravirana" u avio pistu

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala