Najzanimljiviji sajt BalkanaPrvo svemirsko pivo "Ground Control"
Ninkasi Brewing iz Oregona,kompanija koja se bavi proizvodnjom pića prošle 2014.godine je pokrenula sopstveni svemirski program A sve  sa ciljem da pošalje kvasac u svemir, gde bi proveo nekoliko minuta u bestežinskom stanju...

i kada ga vrate na Zemlju od njega naprave pivo jedinstvenog ukusa. 

Pivo pod nazivom "Ground Control"sadrži hmelj, lešnike, kakao i naravno “svemirski” kvasac. Ovo jedinstveno pivo će biti predstavljeno 13. aprila. 

Kao svaka misija u kosmos, ni ova nije prošla bez početnih problema. Prvo lansiranje u julu prošle godine nije bilo uspešno, s obzirom na to da je letelica koja je nosila kvasac pala u pustinju u Nevadi, 15 kilometara dalje od mesta sa kog je lansirana. 

Drugo lansiranje u oktobru bilo je uspešno. Kompanija Ninkasi Brewing se udružila sa firmom UP Aerospace iz Denvera i raketom SpaceLoft 9 poslali su šest burića punih kvasca u svemir, na visinu od oko 120 km. Nakon što je kvasac proveo četiri minuta u beztežinskom stanju u egzosferi, vratio se na Zemlju, pravo u Oregon. I tako je rođeno pivo Ground Control. 

Nekoliko minuta u beztešinskom stanju tehnički neće mnogo promeniti svojstva kvasca. Međutim, mnogi proizvođaći piva muku muče da kvasac održe svežim, kako eksperti kažu “živim”. 

Imajući to u vidu, slanje 6 burića sa kvascem u svemir nikako ne može da škodi, a i komercijalno je dobar potez. Ako ništa drugo, termin “svemirsko pivo” sam po sebi zvuči egzotično. 
 

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala