Najzanimljiviji sajt Balkana

svetleći autoput holandija Po svetskim statistikama najviše saobrajnih nesreća dešava se noću zbog dekoncentracije vozača,kao i zbog umora.Dizajnerski projekat koji nam dolazi iz Holandije a koji je izradio Studio "Roosegarde"....

mogao bi da zameni klasičnu rasvetu na putevima i pritom obezbedi veću sigurnost vozača.

Naime, "Roesegarde" je prošle 2013 godine predstavio koncept “svetlećih traka”, tj. kolovoza koji su premazani posebnim slojem koji tokom dana apsorbuje svetlost i uveče svetli.

Holanđani su pre nekoliko dana dobili prvi na svetu,deo autoputa sa osvetljenim trakama odnosno svetlećeg autoputa napravljen je  u blizini malog grada Oss na sveru Holandije ,koji se  proteže, za sada, na samo 500 metara.
Osim svetlećih crta, ovaj koncept osmišljen je da se tokom hladnih perioda, odnosno na -5 stepeni, na putu prikažu svetleće pahulje koje će vozačima ukazivati na klizav put.

Za sada ovaj svetleći autoput je eksperimentalno postavljen na malom delu autoputa, novinari koji su prošli tim delom kažu da je"osećaj kao da prolazite kroz bajku", a ukoliko se pokaže efikasnim, ovaj projekt mogao bi da zaživi i na drugim delovima ovog autoputa.

Kako to sve ako zaživi će funkcionisati pogledjate u dizajnerskom videu ( pravi snimak svetlećeg autoputa nismo uspeli naćI)...
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1