Najzanimljiviji sajt Balkana
Holandski arhitekt Janjaap Ruijssenaars planira napraviti kuću koja će biti izgrađena od delova isprintanih na 3D printeru.Prva takva građevina na svetu,"Landscape House" (Pejsažna kuća), trebala bi se prostirati na dva sprata i imati oblik Möbiusove petlje....

"Površine će se pretapati - podovi će se pretvarati u stropove", opisuje Ruijssenaars na stranici projekta.

Sama gradnja odvijaće se pomoću 3D printera koji se zove "D-Shape",koji koristi stereolitografski proces ispisa pomoću pijeska i vezivnog materijala.A za štampanje komponenata 3d printane kuće koristiće se šest metara visok,namenski napravljeni štampač koji se zove KamerMaker (holandski za "soba za kafu")

KamerMaker trenutno stoji u vrtu ispred arhitektonske kuće i može se posetiti u javnosti.Dok je proizvodni proces 3D delova za kuću već započeo.Ovakvim pravljenjem "isprintane kuće" od platike se stvaraju blokovi koji su,navodno, po izdržljivosti  u rangu sa betonom.

Isprintana prva na svetu kuća će biti podignuta sa strane Buiksloter kanala na severu Amsterdama i funkcionisati će kao izlog i istraživački centar za 3D tehnologiju štampe.

Ideja je da printer napravi delove veličine 6 puta 9 metara,od kojih bi se potom slagala kuća.Prema nekim procenama,printanje Ruijssenaarsove Pejsažne kuće stajaće između 5 i 6 miliona dolara a želja mu je dovršiti 3D kuću 2014. godine.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala