Najzanimljiviji sajt Balkana

traktor
Manon Osevort iz Holandije odlučila je da nastavi svoju odiseju do Južnog pola nakon što je za upravljačem traktora prešla ceo afrički kontinent!...


Ona ima  nameru da na traktoru pređe 4.500 kilometara leda i snega odnosno da dođe do južnog pola.! Manon kaže da je mnog smtraju ludom kada čuju šta misli da uradi!"Traktor za mene predstavlja nešto što je sa 'obe noge na zemlji', nešto što ste naumili i što ćete svakako ostvariti, makar vam to išlo sporo, tako što ćete biti uporni i zadržati smisao za humor", objasnila je ona.

Pre polaska na snežnu ekspediciju, Manon proverava svoj veliki crveni traktor marke Massey-Ferguson sa ojačanim gumama, smešten u hangaru u Kejp Taunu, u Južnoj Africi. Do ruske istraživačke stanice Novolazarevskaja, na obali Antarktika, prevešće je ruski teretni avion. Odatle će se 21. novembra otisnuti na Južni pol, da bi se potom vratila u rusku bazu.

"Deset kilometara na sat, to bi bilo dobro. 15 bi bilo odlično, a 20 fantastično", navela je hrabra Holanđanka.

Traktor će morati da ide 24 časa kako se ne bi smrznuo. Tim ritmom, Manon se nada da će prelaziti od 100 do 200 kilometara dnevno i da će trasu završiti za četiri do najviše šest nedelja.Društvo će joj praviti Nikola Bašele, francuski mehaničar koji će se s njom smenjivati za upravljačem traktora, kao i šest drugih osoba, među kojima TV ekipa koja će dokumentovati njenu avanturu.

Manon je na ovu ideju došla još 2005. godine kada je kao glumica i rediteljka postavila komad o devojčici koja na traktoru odlazi na kraj sveta. Poželela je da i sama ostvari jednu takvu pustolovinu, pa je krenula iz svog rodnog sela u Holandiji ka najužnijoj tački Afrike.

"Imala sam 27 godina kada sam krenula na put, a kada sam stigla u Namibiju, shvatila sam da ću napuniti 33 godine i pomislila sam da nikada neću stići na cilj", izjavila je Manon

Kada stigne na Južni pol, Manon obećava da će napraviti ogromnog Sneška Belića u čiji će trbuh zakopati "vremensku kapsulu" koja će moći da se otvori za 80 godina.

"Želim da napravim kapsulu sa snovima sveta kako bi deca i ljudi u budućnosti mogli da saznaju o čemu smo sanjali, a ne samo o politici i ratovima", objasnila je ona.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1