Najzanimljiviji sajt Balkana


Arbez Hotel je mali hotel u pograničnom gradu La Cure, pet milja udaljen od Ženeve.Malo mesto u alpskom stilu koje se nalazi nalazi na hiljadu metara nadmorske visine,popularno mesto za odmor skijaše.Hotel Arbe izgleda sasvim normalno kao i svi hoteli u svetu ali samo u jednom detalju se razlikuje od drugih hotela - ovaj hotel se nalazi tačno na granici između Francuske i Švajcarske....

Verovatno je ovo jedini hotel ( koji inače ima dve zvezdice)  na svetu koji je baš bukvalno na granici Tako u ovom hotelu trpezarija,kuhinja,prodavnica suvenira,predsoblje i nekoliko soba se nalazi na međunarodnoj priznatoj granici, u ovom hotelu  jedinstvenom u svetu.

Hotelski istorija Arbeza datira iz 19 veka. Godine 1862, švajcarska i francuska Vlade su pristali da na izmene granice u dolini Dappes, sporazum, nazvan po dolini, ovaj sporazum je potpisan je 8. decembra 1862.Iskoristivši to,jedan pametan biznismen  Ponthus, izgradio zgradu tačno na na obe strane nove granice, sa namerom da radi prekogranično poslovanje

Zgrada je izgrađena  u rekordnom vremenu pre sporazuma koji je stupio na snagu februara 1863. Kada sporazum je ratifikovan od strane Švajcarske vlade, trospratna zgrada je već bila podignuta i kao takva se našla na pola, na granici. Ponthus je tako otvorio bar na francuskoj strani a prodavnicu u Švajcarskoj .Prodavnica je bila tamo do 1921, kada Žil-Žan Arbeze kupio zgradu i pretvorio ju je  u francusko-švajcarski hotel koji je ostao do dana današnjeg. 

Međunarodna granica prolazi kroz kuhinju i nastavlja da se u zadnjem delu zgrade,koja poseduje ski prodavnicu.Granica, takođe prolazi kroz nekoliko soba u hotelu.U dve prostorije tako možete spavati sa glavom u Švajcarskoj dok će vam stopala biti u Francuskoj. Druga soba se nalazi u Švajcarskoj, ali kupatilo se nalazi u Francuskoj, tako da postaje neophodno da pređete međunarodnu granicu.

Izuzetna lokacija hotela je donela nekoliko zanimljivih priča iz drugog svetskog rata vezanih za ovaj Arbez hotel.Tokom Drugog svetskog rata Francuska je bila okupirana od strane nacističke Nemačke, dok je Švajcarska ostala neutralna. Nemački vojnici mogli ući u hotel, ali samo u deo koji se nalazio na francuskom tlu. Da bi pristupili gornjim spratovima je  neophodno da se popnu uz stepenice, ali stepenice su završavale u švajcarskoj teritoriji.Dakle, gornji spratovi postali utočište za izbeglice,za ljude iz  pokreta otpora i ostale neistomišljenike nacističke nemačke za vreme drugog svetskog rata.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala