Najzanimljiviji sajt Balkana

hotel na naduvavanje iznad meseca
Kompanija "Bigelow Aerospace" planira u budućnosti ako sve bude teklo po planu izgraditi svemirski hotel na naduvavanje u orbiti oko Meseca za obične građane ali i za astronaute....

Svemirske stanice na naduvavanje izgledaju kao stvar iz naučno-fantastičnih filmova, ipak u realnosti one već postoje i takva se sada testira kao dodatna soba na Međunarodnoj Svemirskoj stanici

Kompanija "Bigelow Aerospace" najavljuje novu vrstu "odmora" u orbiti oko Mjeseca gde planira "podići" hotel na naduvavanje u kom bi se mogli smestiti astronauti, ali i obični građani.

Dok se na postaji trenutno testira samo jedna soba, kompanija Bigelow želi veliki modul B330 imati u orbiti Meseca kroz pet godina. hotel na naduvavanje iznad  meseca

Radi se o veoma velikom ambicioznom projektu i sam modul bio bi velik kao trećina trenutne svemirske stanice koja orbitira iznad planete Zemlje. U tom "svemirskom hotelu" moglo bi se smestiti do šest ljudi, ali mogla bi biti i i baza za razvoj poslovanja na Mesecu.

Robert Bigelow vlasnik ove svemirske kompanije,"Bigelow Aerospace" vodi i hotelski lanac, a na modulima na naduvavanje rade od 1999. godine. Njihov partner na ovom projektu biće firma "United Launch Alliance" (projekt Boeinga i Lockheed Martina) koji će biti zadužen za lansiranje modula u svemir.

Velika prednost ovakve svemirske stanice - hotela na naduvavanje je što se može "ugurati"u raketu te se kasnije može raširtii u svemiru. Ovakav sistem pruža veći volumen, sigurnost i prilike od aluminijske alternative.


Trenutni modul tako je dostavljen na ISS u kapsuli, a nakon spajanja se raširio na veličinu velike sobe. U njemu astronauti ne žive, ali ga koriste za ispitivanje zraka, testiranje i analizu koliko je efikasan u blokiranju zračenja. NASA razmatra i da bi ga mogli zadržati nakon dve godine testova kao dugoročno spremište jer se modul pokazao jednako efikasan kao i čvrste strukture.

Procene su da bi ovakav projekt mogao koštati oko 2,3 milijarde dolara, a Bigelow se nada i financsiranju i od strane NASA-e.
Inače, u Bigelowu misle i da bi u ovom modulu mogli biti smješteni astronauti koji bi leteli prema planeti Mars u nekoj dalekoj ili bližoj budućnosti!

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala