Najzanimljiviji sajt BalkanaKao što svi znamo kosa igra veoma važnu ulogu kod žena,žene kosu koriste da istaknu svoju lepšu stranu prirode.Ali kod žena etničke grupe Yao(Jao) iz Huangluo sela u Kini,kosa predstavlja je nešto više od samog nošenja duge kose.....

Ovo neobično selo,u Kini broji oko 82 domaćinstava..Najfascinantnija stvar u ovom selu je tradicija Yao žena za nošenjem duge kosom.

Yao etnička grupa kao i samo selo našlo se i u Ginisovoj knjizi rekorda "Selo sa  ženama koje imaju najduže kose"  takođe je selo poznato u Kini kao "Selo duge kose" Prosečna dužina kose kod njih 120 žena, iz  sela Huangluo je 1,7 metara,a najduže ženske kose prelaze dužine preko  2,1 metara.

Kosa je oduvek igrala veliku ulogu u životu  Yao žena iz sela Huangluo.Do pre nekoliko godina, smtralo se i bilo je veoma važno da nikom osim muža i dece nije smeo da vidi žensku dugu kosu. Tokom leta i jeseni, žene iz sela idu na reku gde peru svoju kosu a posle je prekrivaju maramom da ostane skriveno od tuđih pogleda.Nekada je bilo pravilo da samo čovek koji će postati suprug je imao privilegiju da vidi kosu Yao ženske prirpadnice u svoj svojoj prirodnoj lepoti,a to se dešavalo na na dan večanja.Ipak vremenom  tradicija je napuštena 1987 godine tako da danas devojke i žene iz ovog dugokosog sela mogu slobodno da pokazuju svoju dugu lepu kosu čak i potpunim strancima .

Žene iz Huangluo dugokosog sela mogu samo jednom da skrate svoju kosu i to kada napune 16 godina tad mogu da krenu u potragu i za mladićem.Takva kosa se ne baca već se čuva do udaje kada se predaje mladoženji na čuvanje kao deo miraza.

Yao žene ističu kako im se kosa sastoji iz tri dela,prvi deo je taj koji se seče dok su mlade,drugi deo je kosa koja raste nakon isecanja i treći deo su dlake koje otpadnu nakon svakodnevnog češljanja,koje se takođe čuvaju.

Ukoliko je vezana u krug oko glave, znači da je žena udata ali da nema decu.Ukolio je vezana u krug sa punđom na vrhu, to znači da je udata i da ima decu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1