Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija: pametna četkica za zube
Naučnici iz Španije su izumeli i sada trenutno rade na poboljšanju i razvoju "pametne" četkice za zube koja detektuje potecijalne probleme sa srcem...

Ova "pametna četkica za zube" biće u stanju prepoznati rane znakove određenih zdravstvenih problema čime će sprečiti preranu smrt od srčanih bolesti.

Pametna četkica za zube prikuplja podatke iz pljuvačke i precizno identifikuje promene u organizmu koje upućuju na potencijalno oboljenje srca.

U Velikoj Britaniji se blizu 200.000 ljudi godišnje bori s posledicama srčanog udara, od čega njih 70.000 umre.

"Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnom pritisku i uz biološke uzorke iz pljuvačke biće moguće sprečiti razvoj opasnih bolesti te pacijentima pomoći da vode računa o svom zdravlju" izjavio je novinarskim medijima  kardiolog Alvaro Marko del Kastiljo koji radi u bolnici Ramony Cajal i koji sarađuje s timom naučnika na izradi takve četkice.

On veruje da bi nova pametna četkica za zube mogla detektovati opasnost od potencijalnog zastoja srca i njenog vlasnika podstaknuti da, u slučaju potrebe konsultuje lekara

Španski lekar i njegove kolege veruju da će, ako njihov izum zaživi, korišćenje takve moderne četkice postati rutinska metoda.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala