Najzanimljiviji sajt Balkana
Na prvoj ovogodišnjoj aukciji na ribljoj pijaci u japanskoj prestonici Tokiju prodata je do sada najskuplja i najteža tuna.Tuna teška  222 kilograma je ulovljena u vodama severoistočno od Japana a.....

prodata je  za cifru od 155,4 miliona jena odnosno 1,76 miliona dolara!

Kupac ova do sad najskuplje plaćena tune na svetu je  japanac Kijoši Kimura.Kimura je predsednik kompanije Kijomura i vlasnik lanca suši restorana "Suši-Zanmai".Kimura je povodom plaćanja ove ribe kao i same cene tune izjavio da je cena bila da "malo visoka", ali  da je us vakom slučaju želeo da  ohrabri Japance. Ribu tunu od 222 klograma plaćenu gotovo 2 miliona dolara Kimura će služiti svojim mušterijama u njegovim restoranima Suši- Zanmai.

 Inače ova japanac vlasnik dobro poznatog lanca ribljih restorana u Japanu je postavio i prošlogodišni rekord, za naskuplje plaćenu  ribu tunu kada je na novogodišnjoj aukcijina ribljoj pijaci  2012. godine izbrojio za  tunu 56,4 miliona japanskih jena odnosno 736.000 dolara.

Meso tune je u Japanu jako cenjeno, zbog japanskih specijaliteta sušija i sašimija.Najbolji delovi tune "o-toro" ( na japanskom) prodaju se prodaju čak i po 24 dolara po komadu u tokijskim suši restoranima. U Japanu se na trpezi nađe skoro 80 % plavorepih tuna ulovljenih širom sveta.

Na žalost ova riba tuna je ugrožena zbog velike potražnje japanaca za sušijem.Populacija sve tri vrste plavorepe tune - pacifičke, južne i atlantske je drastično smanjena poslednjih 15 godina.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala