Najzanimljiviji sajt Balkana

japansko robotsko odelo1

Iz Japana nam stiže robotsko odelo,kako piše "Nikkei Business Daily" japanski naučnici su napravili egzotenog robota ili jednostavnije robotsko odelo .Ovo robot odelo kada ga čovek navuče na sebe bi imalo i davalo super snagu...

Auiori ovog super robot odela bili su inspirisani tragedijom koja se ove godine dogodila u atomskoj centrali u Fukušimi, jer su u stabilizaciji reaktora učestvovali roboti na daljinsko upravljanje, koji nisu bili iz Japana.

Ovi roboti joji nisi bili iz Japana nego iz Evrope imali su sposobnosti da kopaju zemlju,ruše zidove kao i razne prepreke,da obavljaju složenije zadatke poput merenja vremenskih uslova u atmosferi,otkriva radijaciju i uzima otpadake radi analize.

Da ne bi bili u iskušenju da mole druge zemje japanski izumitelji odlučili su da naprave nešto svoje tj.robotsko odelo
japansko robotsko odelo

                                                                    (kliknite za uvećanje)

Tako je pokrenut projekat od 5 godina,vrednosti oko 14 miliona dolara, koji za cilj ima pravljenje robotskog kostima u koji bi čovek mogao da udje i upravlja njime.

S obzirom na to da bi mu robotska konstrukcija omogućila snagu mašine,japanski vojnici i spasioci bi na primer u tim odelima mogli da idu u spasavanje žrtava zemljotresa i cunamija.Odelo bi se isto tako moglo koristiti i medicinske svrhe kao pomoć paralizovanim ljudima da hodaju.


Osim izrade robota u obliku egzoskeleta,japanski naučnici planiraju pravljenje još dva robota koji bi mogli uporedo da se koriste. Jedan robot tako će moći da vrši iskopavanje i da spasava ljude koji su zatrpani zemljotresom ili nekom drugom katastrofom, a drugi robot bi imao namenu da spasava ljude koji su ugroženi poplavama.
 
Robotsko odelo će početi da se pravi u aprilu 2012. godine, a podržaće ga japansko ministarstvo za nauku i tehnologiju sa bezbednosnim agencijama koje smatraju da će ovakav robot odnosno robot odelo spasti mnoge nedužne živote.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala