Najzanimljiviji sajt Balkanapodvodni grad
Žil Vern je pisao o morskim dubinama i nebeskim visinama i za neke on je bio sanjar.Ipak, život pod morem bi mogao da postane realnost. Kopno je u Japanu postalo luksuz pa je tako japanska kompanija "Shimizu Corporation"  osmislila plan spuštanja spiralnog grada u okeanske dubine....

Japanska kompanija "Šimicu" obelodanila je plan vredan 25 milijardi dolara, kojim bi se do 2030. godine konstruisao podvodni grad "Ocean Spiral" za 5.000 stanovnika. Nacrt plana predstavljen je u Tokiju tokom ove sedmice, a Shimizu samouvereno ističe da bi "Ocean Spiral" bio useljiv već 2030. godine 

Osim prostora za život, pod vodom bi bila postavljena i istraživačka stanica, postrojenje za proizvodnju energije i hrane, čime bi naselje bilo prilično samodovoljno.

"Ovo je realan cilj, a ne san" izjavio je “Gardijan” Hideo Imamura, portparol kompanije "Šimicu" 
Veliki podvodni grad bio bi spiralnog oblika i sastavljen iz tri dela. Prvi segment bi se nalazio blizu površine, a činila bi ga sfera prečnika 500 metara, u kojoj bi bile smeštene bašte za uzgajanje hrane. 
prvi deo "Ocean Spiral"
Drugi, srednji deo biće 14 kilometara dugačka spirala, u kojoj će se nalaziti prostor za stanovanje i poslovanje, koji će moći da primi oko 5.000 ljudi. 
"Ocean Spiral"

Na kraju spirale, na oko tri do četiri hiljade metara dubine, biće izgrađen istraživački centar i postrojenje za proizvodnju metana iz ugljen-diokida, koristeći mikroorganizme zvane metanogene.
 

Električna energija stvarala bi se pomoću generatora koji bi iskoristili razlike u temperaturi mora na različitim dubinama.Postojali bi i podvodni dokovi, kojima bi se obavljao transport namirnica i materijala te provodila istraživanja.Okeanska spirala proizvodila bi pomoću hidrauličnog pritiska desalinizovanu vodu, a oko spirale bi takođe bile organizovane riblje farme.

"Okean nudi beskonačnu količinu mogućnosti i ovaj projekat će pomoći u njihovoj realizaciji"  kažu iz japanske kompanije.

Shimizu za izgradnju "Ocean Spiral"-a neće koristiti beton, već smolu koju će u komponente oblikovati pomoću 3D printera industrijske veličine. Izgradnja se očekuje da će trajati oko pet godina.Pogledajte video....

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala