Najzanimljiviji sajt Balkanasvemirski otpad oko planete Zemlje
Japanci su konstruisali veoma jak laser koji bi trebalo da očisti Zemljinu orbitu od nagomilanog svemirskog otpada.Inače ovog odpada koji nam "visi" iznad glava  ima oko 3.000 tona, što možemo uporediti s 1.500 automobila.!...

I najmanji komadić predstavlja opasnost za svaki satelit, ali i buduća putovanja u svemir. Sam laser u početku bi bio slab, ali udruženje japanskih istraživača RIKEN želi da ga namontira na teleskop ugrađen na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). 

Pošto je programiran da brzo otkriva bilo kakav tračak svetlosti, lako bi mogao uočiti i najmanje komadiće od koje se odbija svetlo. Tako bi od istraživačkog centra jeftino napravili laserski top koji bi pržio i lako čistio. Iako ideju mogu brzo ostvariti, čekaju političku odluku svetskih vlada. 

"Svi se danas boje naoružavanja svemira. Misle da, ako možete srediti smeće, onda se lako možete prebaciti i na funkcionalne satelite", kazao je Don Kesler iz NASA-e. 

Inače, ideja o laserskom čišćenju postojala je i pre ove, ali ona nije imala uređaj koji bi sve pokretao. On je zamišljen kao "onaj koji laserima gura" stvari u atmosferu i tako čisti orbitu. 

Laserski top bi trebalo uskoro i testirati. Astronomi upozoravaju sve vlade, ako već sutra ne počnu s akcijom, smeće će se sudarati i tako stvarati još manje i opasnije komade. 

Tako bi, ako i dalje odugovlačimo, sami sebe zatvorili na Zemlju i dugotrajno onemogućili sva daljnja nastojanja za obični put na Mesec, a kamoli dalje u svemru

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala