Najzanimljiviji sajt BalkanaPametni japanci će medalje za predstojeće letnje olimpijske kao i paraolimpijske igre koje će se održati u Tokiju 2020.godine koje će deliti pobednicima, izraditti od recikliranih (starih) mobilnih telefona i kućanskih aparata!....Kako prenose zapadni mediji japanska publika kao i nardo biće zamoljen da donira stare mobilne telefone i male kućne aparate zbog olimpijskih medalja

Kada se skupi ukupno dve tone materijala, reciklažom će se napraviti tada 5.000 medalja, zlatnog, srebrnog i bronzanog sjaja.

"Ovaj projekt omogućava Japancima da kreativno sudeluju u izradi sportskih olimpijskih medalja i to je zaista dobar naćin. Postoji limit našim (japanskim) zemaljskim resursima, a reciklaža nas sve tera da razmišljamo o okolini" izjavio je sportski direktor Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine Koji Murofushi.

U Japanu se odbaci oko 650.000 tona elektronskih uređaja godišnje, a procenjuje se da nešto više 100.000 bude reciklirano.

Posebni spremnici biće napravljeni u koje će Japanci moći ostavljati svoje korištene mobilne i stare kućne aparate. Te posebne kutije će biit postavljene širom Japana, u lokalnim kancelarijama i prodavnicama, počevši od aprila meseca ove godine

Ako ne znate Japanu kao državi manjka mineralnih resursa, te ih japanci uvoze.

Inače, u mobilnim telefonima i tabletima postoje male količine retkih metala poput litijuma, obalta, zlata, srebra, dok se od kućanskih aparata prikuplja železo, olovo i bakar.

Inače gradovi domaćini Olimpijskih igara su do sada tradicionalno dobijali metal od rudarskih kompanija.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala