Najzanimljiviji sajt Balkana

zemljni omotac

Naučnici  iz japana imaju znaimljiv i neobičan naučni zadatak - da postanu prvi (naučnici) koji će probušiti rupu toliko duboko u Zemlji da ona prođe kroz omotač njenog jezgra...Omotač jezgra je debela ljuska, sastavljena od gustih stena, koja okružuje spoljnje tečno jezgro, a nalazi se direktno ispod relativno tanke Zemljine kore. Proteže se do 2.900 km dubine i zauzima 70% Zemljine zapremine.


Tim japanskih naučnika će za ovaj poduhvat koristiti brod sa džinovskom bušilicom u s ciljem da dođu do kako bi došli ovog sloja.

Istraživači iz Japanske agencije za marinsku i zemaljsku nauku i tehnologiju (JAMSTEC) kažu da se nadaju da će na taj način otkriti više o tome na koji način je naša planeta formirana i od čega se sve sastoji omotač jezgra.

Granica između kore i omotača jezgra naziva se Mohorovičićev diskontinuitet, skraćeno moho. Moho je granica na kojoj se brzina seizmičkih talasa naglo menja. Dubina na kojoj se nalazi moho varira od 5 km ispod okeana do 80 km u nekim planinskim regijama poput Tibeta.

Deo mantla koji se nalazi tačno ispod kore sastavljen je od relativno hladnih stena mantla. Ovaj snažni sloj izgrađen od kore i gornjeg mantla naziva se litosfera i čija debljina takođe varira, ali u proseku se proteže do 100 km dubine.

NOVA OTKRIĆA NASA Pronađeno sedam planeta veličine Zemlje, na tri je moguće da postoji i voda (VIDEO)
Natsue Abe, jedan od članova ovog naučnog tima rekao je za CNN da naučnici zaparvo ne znaju od čega se omotač jezgra sastoji.

"Mi, zapravo, ne znamo tačan sadržaj. Samo smo videli neke od materijala, kamen je divan - žućkasto-zelen" rekao je Abe.

Naučnici su i ranije istraživali omotač zemljinog jezgra, ali bi JAMSTEC želi da bude prva agencija koja će otići brodom u duboke vode i tamo bušiti

Oni planiraju da to izvedu na tri lokacije u Pacifiku - kod obala Havaja, Meksika i Kostarike. Početak bušenja bi trebalo da počne najkasnije do 2030. godine.

Za tu svrhu naučnici će koristiti najnapredniji brod za bušenje nazvan Čikju, čija bušilica će proći kroz četiri kilomtra dubine okeana sve do njegovog dna, a zatim će proći kroz još šest kilometara Zemljine kore dok ne stigne do omotača.

izvor:blic.rsZbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1