Najzanimljiviji sajt Balkana


Jezera Ounianga se sastoje od 18 manjih jezera i oni se nalaze u srcu pustinje Sahare,u izuzetno sušnom regionu u oblasti severnog Čada, gde su prosečne godišnje količine padavina svega 2 mm po kvadradnom metru kiše!.Ova jezera zavise od ....

podzemnog voda (snabdevanja) možemo tako reći "fosilnih" ostataka vode koja je padala nekada davno pre više hiljada godina kada saharskoj klima je bila mnogo vlažnija nego što je danas.

Pre oko 14.800 do 5.500 godina ova oblast oko jezera je bila jedno veliko ogromno jezero,verovatno na desetine kilometara dužine.Kako  je klima postajala sušnija kroz hiljade godina, jezero se smanjilo,pod uticajem vetrova kao i peščanih dina pustinje Sahare.Tako da je danas od  velikog jezera nastalo nekoliko manjih jezerskih "bazena" tj. malih 18 jezera

Sva ova pustinjska jezera u Sahari su smeštena u plitkom basenu ispod peščara litica i brda.Uprkos velikom isparavanju vode jezera se i dan danas " drže" jako dobro jer imaju jaka podzemna korita bogatim jakim stenama .Ovaj jedinstveni hidrološki sistem je u stanju da izdrži isti stalni nivo jezera i jedinstven je na svetu jer se nalazi u okruženju jedne od najsuvljih pustinja sveta Sahari.

Ounianga jezera su podeljene u dve grupe.Tako  da variraju po svom hemijskom sastavu,neka jezera su toliko slana da oni mogu podržati neke najosnovnije oblike života,dok su druga jezera su sveža i manje slanija tako da mogu da pruže stanište za vodene biljke, ribe i druge raznolikosti drugih biljni i životnjskih vrsta.

Najveće i najvažnije biološko jezero, je jezero Teli, u istočnom delu poznatijem kao  kao Ounianga Serir.Ovo jezero ima površinu od 4.4km2 i maksimalnu dubinu od 10 metara.Njegova voda je tako sveža i bistra,da podržava obilje života.Peščana podloga je vrlo porozna,a voda teče slobodno podzemnim putem između jezera Teli i 13 drugih manjih jezera.

U drugoj grupi jezera poznatijim kao Ounianga Kebir dominira jezero Yoan  sa 3.6 km2 i 27 m dubine.Ovo je hiper slano jezero koje podržava samo alge i nekoliko drugih mikroorganizama. Stijene oko svojih obala su encrusted u bijele soli depozita, i izvaljen selo oko 9.000 ljudi je raširena među obližnjim brdima i dine.

 Zbog svoje udaljene lokacije,samo retki i neustrašivi turisti posete ovaj prirodni fenomen odnosno jezera svega oko 500 turista godišnje

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala