Najzanimljiviji sajt Balkanakako bi izgledala sahrana u svemiru

Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo sa astronautom ili svemirskim turistom kada bi umro u svemiru? Kako bi izgledala sahrana? Ovo pitanje polako se pojavljuje s obzirom da svemir postaje sve poželjnija destinacija...

Prvo što bi svako pomislio i zaključio bilo bi na onaj "staromodan način" ( iz naučnofantastičnih filmova) izbacivanje tela iz svemirskog broda. Ali, izbacivanje tela iz svemirske letjelice je ilegalno.

S druge strane, zadržavanje mrtve osobe u brodu uzrokovalo bi različite neugodne fizičke posledice po samo telo mrtvaca,kao fizičke i psihičke posledice za ostatak putnika ili posade spejs šatla. Kako bi se onda ovaj problem možda mogao rešiti pitate se?

Američka NASA je razmatrala jedno rešenje koje bi se moglo iskoristiti u slučaju fatalnog smrtnog ishoda, nesreće ili nepoznate bolesti astronuta ili svemirskog turiste – "body back" ili "povratak tela."

Ovaj termin koristi se za predloženu proceduru kada bi evenutalno neko gore u svemiru preminuo. Procedura koju je NASA preložila započinje sa stavljanjem tela pokojnika u hermetički zatvorenu vreću koja igra ulogu kovčega.

Nakon ceremonije ispraćaja telo bi se zajedno vrećom u kojoj se nalazi izložilo vanjskoj sredini što će rezultovati smrzavanjem tela zbog ekstremno niske temperature svemira

Najčudniji deo procedure podrazumijeva neku vrstu robotske ruke koja bi obavila i protresla telo u trajanju od svega 15 sekundi što je dovoljno da se telo pokojnika raspadne i pretvori u puder.

Iz novonastalog pudera bi se izvukla tečnost, a suhi ostaci bi potom bili zatvoreni u urnu koja bi ostatak puta u svemiru provela pričvršćena za vanjski dio letjelice.

Ovaj proces sahrane u svemiru još uvek nije usvojen, do duše i na sreću astronauta i svemirskih turista ni jedan čovek još uvek nije preminuo tokom misije u svemiru odnosno u Zemljinoj orbiti.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala