Najzanimljiviji sajt Balkana

Umetnički crtež kako je izgledao Gigantopithecus blacki

Najveći majmun koji je ikad hodao Zemljom izumro je pre oko 100.000 godina, procenjuju naučnici. Njegovo ime je bilo Gigantopithecus – po svom izgledu najviše podsećao na čuvenog filmskog majmuna King Konga!...


Džinovski Gigantopithecus majmun bio je pet puta teži od odraslog muškarca oko nekih 270 kilograma i visok oko tri metra. To ga čini za 50 odsto većim od odrasle gorile, odnosno najvećim majmunom poznatog svetu. U vreme kada je bio na vrhuncu svog razvoja, pre oko milion godina, nastanjivao je polutropske šume u južnoj Kini i jugoistočnoj Aziji.

Dosad istraživači nisu znali gotovo ništa o njegovoj anatomiji i navikama. Jedini fosilizovani ostaci kojima naučnici raspolažu su četiri delimično očuvane donje vilice i oko hiljadu zuba, od kojih je prvi pronađen 1930-ih godina u jednoj apotekarskoj radnji u Hong Kongu, gde je čuvan pod nazivom "zmajev zub".


Veličina između Gigantopithecus majmuna i čoveka

"Ovi oskudni ostaci nam ne mogu reći da li se životinja kretala na dve ili četiri noge i koje su bile njene telesne proporcije", kazao je za AFP Erve Boherens, istraživač iz Univerziteta u Tibingenu.

Naučnici veruju da je gigantopitekus bio u srodstvu s orangutanom, ali ne znaju da li je kao i on imao zlatno-crvenu dlaku ili crnu poput gorile. Drugu misteriju predstavlja njegov način ishrane: da li je bio mesožder ili vegetarijanac? Da li je voleo bambusovo lišće kao i njegova savremenica, praistorijska džinovska panda?

Gigantopithecus blacki model mamjuna u muzeju

                                                       (kliknite za uvećanje)

Odgovori na ova pitanja pomogli bi naučnicima da shvate zašto je životinja koji zasigurno nije strahovala ni od kakvog predatora izumrla. Analizirajući varijacije izotopa ugljenika na gleđi njegovih zuba, Boherens i međunarodni tim istraživača otkrili su da je ovaj drevni King Kong živeo isključivo u šumi, da je jeo samo biljnu hranu, te da nije previše žudeo za bambusom.

Sve je to funkcionisalo u najboljem redu do trenutka kada je na Zemlji nastupilo ledeno doba tokom pleistocena koji je trajao od pre 2,6 miliona godina do pre 12.000 godina.

"S obzirom na veličinu, gigantopitekusu je bila potrebna velika količina hrane. Kada su se tokom pleistocena šume sve više pretvarale u savane, postalo je sve teže doći do hrane" objasnio je isdtraživač Erve Boherens.

I tako da do izumiranja Gigantopithecus džinovskog majmuna koji je lutao pra-svetom pre nekih 100.000 godina ga je dovela je njegova probirljivost u ishrani otkriva nova studija, odnosno Bleki nije uspeo da se prilagodi ishrani koju je nudila savana.

I tako je današnje čovečanstvo i životinjski svet ostao bez najvećeg majmuna- Gigantopithecusa ikoji je ikada hodao Zemljom.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala