Najzanimljiviji sajt Balkana
Predpostavljamo da volite hemiju ili ste radoznali za ovaj hemijski eksperiment vam neće biti potrebni neki ekstra posebinu uslovi.Za ovaj eksperiment će vam trebati čaša vode obične,deterdžent za suđe,so kao i 70-postotni izopropil alkohol i boja za hranu.

Nabrojani sastojci će poslužiti kao eksperiment izdvajanja vaše DNK

Prvo što će te uraditi je da pomešate 500 mililitara vode sa kašikom soli. Mešajte ove sastojke dok se so ne otopi,posle izdvojite tri kašikice slane vode u čistu čašu.Izdvojenu vodu mućkajte u ustima minut pa potom ispljunite sadržaj nazad u čašu.Vaše stanice iz usta sada se nalaze u toj vodi.

Posle ovoga idete korak dalje polako promešajte slanu vodu sa jednom kapi deterdženta,izbjegavajte mehuriće koliko god možete.Sapun otklanja stanične membrane i otpušta DNK. Dok u drugoj odvojenoj čaši pomešajte 100 mililitara izopropil alkohola sa tri kapljice boje za hranu.Nagnite čašu sa slanom vodom i polako dodavajte alkohol tako da napravite sloj na vrhu (debljine oko 2 centimetra).Pričekajte oko dve i po minute kada bi se trebale pojaviti bele male grudvice i niti.Ola dobili ste vašu DNK! A ako vam i nije baš najjasnije kako to da izvedete pogledjte video.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala