Najzanimljiviji sajt Balkana
Naučnici još uvek odgonetaju ko je ili šta je moglo da stvori tu neobičnu skoro savršenog oblika "rupu" i šta bi ona mogla da predstavlja na površini Marsa.Slika je došla od strane HiRISE(instrumenta) kamere....

postavljene na letelici Mars Reconnaissance Orbiter koja trenutno kruži oko Marsa.

Rupa je otkrivena sasvim slučajno na slikama koje potiču iz oblasti Pavonis Mons,na Marsu."Rupa" s Marsa zgleda da je kao da je ulaz u neku ogromnu podzemnu pećinu,delimično osvetljena s desne strane.

Analizom slike je utvrđeno da je ova Marsovska "rupa" široka oko 35 metara.A unutrašnjost senke ove tajanstvene rupe pokazuje da je rupa duboka oko 20-ak metara.


Među NASA naučnicima ova rupa na Marsu i dalje je tema nagađanja i odgonetanja zašto je skoro pa savršenog kružnog oblika.Rupe na Marsu su od posebnog interesa naučnicima jer u unutrašnjost  tih rupa su relativno dobro zaštićeni od oštre površine surovog Marsa,što ih čini relativno dobrim kandidatima za neki možda oblik Marsovskog života

Mnoge rupe na Marsu mogu jednog dana da budu meta za buduće svemirske letelice,robote,pa čak i ljudske međuplanetarne istraživače jednoga dana.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala