Najzanimljiviji sajt Balkanamisteriozne kamene posude iz laosa
U Laosu oko 400 km severoistočno od glavnog grada Vijentijana nalazi se mnoštvo za arheologe misterioznih ogromnih "kamenih posuda" ... ili kamenim urnama za koje još uvek nema pravog odgovora čemu su služile i šta predstavljaju...

Misteriozne i znaimljive kamene posude raspršene su na nekoliko stotina kvadratnih kilometara, i ima ih na hiljade.Te "kamene posude" visoke su između 1 do 3 metra. Obilovane iz gromada stena, vjeroatno dovučene iz obližnnjih dolina

Neke od ti kamenih posuda ukazuju na to da su nekada imali neku vrstu poklopca, ali ne i svaka posuda. Većina ti džinovskih misterioznih kamenih posuda nisu dekorisana ili gravirana, osim jedne koja je imala ljudsku figuricu urezanu sa strane posude iz nepoznatih razloga.

Raspršene oko tih monolitnih posuda pronađene su ljudske kosti, drevni artefakti i neobični kameni diskovi. Zagonetku doline posuda - kamenih posuda u Laosu arheologe još i dan danas predstavlja veliku misteriju od kada su pronađene
kamene posude laos
Ovi čudni megaliti -posude su ovdeu najmanje od železnog doba (500. pr. Kr. Do 500. g.). Mitsko poreklo zagonetnih posuda spominje se u legendi lokalnog stanovništva tog područja, gde su prikazane kao kreacije divova.

U toj legendi, divovski kralj Khun Cheung je napravio posude kako bi iz njih pili alkohol u slavlju dobine bitke. Nakon što su divovi otišli, jednostavno su ostavili te posude.
kamene posude laos 2
Posude su 1930-ih prvi put podvrgnute pravim arheološkim pregledom francuske istraživačice Madeleine Colani. Ona je otkrila je da se većina njih sastoji od peščanika, ali da su druge bile izrađeni od granita ili drugih materijala, te pretpostavila da su se verovatno koristile za drevne sprovodne ceremonije.

Dok su po njenom mišljenju kamenim diskovi u blizini možda su koristili kao grobni marker, ali za sada je to arheološki i istorisjki još uvek nepoznato. Ipak zrnca i ostatci ljudskih zuba pronađeni su unutar posuda i oko njih što podržava koliko toliko ovu teoriju.


Kasnija istraživanja drugih ekspedicija otkrila su kosti u blizini posuda, podupirući ideju da su povezane sa sahranama Pronađena je i pećinau regiji za koju se smatra da je nekoć koristila kao krematorij, iako lokalni stanovnici veruju da je to zapravo bila ogromna peć u kojoj su posude proizvedene.

1994. godine japanska istraživačica Eiji Nitta došla je do zaključka da su posude verovatno služile kao markeri za grobnice, ali kao sve drugo, i to je samo teorija.
kamene posude laos neke imaju i pklopce
Druga teorija govori da su te misteriozne kamene drevne posude služile nekeda za sakupljanje kišnice kako bi se upotrebile kao izvor vode za karavane koji prolaze kroz tu regiju. Dok su perlice koje su pronađene unutar tih posuda možda su predstavljale zahvalnosti ili molitvu za kišu.

To se uklapa u činjenicu da su nakupine posuda slične i u skladu s drugim skupinama neobičnih velikih starih posuda koji se protežu sve do Indije i koje leže uz drevne trgovačke puteve.

Na kraju, sve za sigurnošću još uvek sena zna šta prestavlju i čemu služe te misteriozne kamene posude koje su razasute na hiljade kilometara.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala