Najzanimljiviji sajt Balkanasve se oko nje smanjuje i povećava
Devojka Ebigejl Mos (24) iz Velike Britanije definitvno zna kako je bilo Alisi u zemlji čuda kad je naglo počela da raste ili da se smanjuje.Ova mlada birtanka boluje od takozvanog  sindroma “Alise u zemlji čuda” (skraćeno AIVS)...

Ova bolest je veoma redak poremećaj koji utiče na percepciju i vid, te tako ovoj mladoj Birtanki se stvari oko nje i naglo "povećavaju" i "smanjuju".

Shvatila je da pati od poremećaja nakon što je pogledala hit seriju “Haus” i pročitala članak u novinama. Sindrom, koji je dobio naziv po slavnom romanu Luisa Kerola iz 1865. godine, čini da pacijentima deluje sve kao iskustvo slično simptomima koje je imao lik Alise kada je popila napitak. Britanka je čudne halucinacije počela da oseća sa pet godina.

"Kad sam bila mlađa,ti napadi su bili moja svakodnevica i bilo je stvarno zastrašujuće" rekla je moderna Alisa.

AIVS napadi mogu se pojaviti bilo kada, bilo gde i mogu da traju i do  20 minuta. Ebigejlin otac, akođe, ima iskustva sa sličnim halucinacijama.

"Napad kreće postepeno i imate osećaj kao da se soba smanjuje dok vam telo raste, a ruke i noge se produžavaju.Sve izgleda preuveličano, a pokreti su brzi i nagli" ispričao je Ebigejlin otac gospodin Mos, i dodao da tačno zna kako se osećala Alisa u knjizi.

Ebigejl je posetila šest psihijatara pre nego što joj je dijagnostikovan sindrom AIVS prošle godine. Stanje joj se popravilo tokom godina i sada ima napade “samo” pet puta godišnje.
 Ebigejl Mos (24)
"U epizodi serije Haus jedan pacijent je imao ovu bolest. Odmah sam nazvala oca i rekla mu da znam od čega bolujemo, i da ovaj sindrom ima stručno ime. Lekare sam zbunjivala godinama sa mojim stanjem "kaže Ebigejl.

Uzroka kao i leka koji bi ublažio simptome sindroma “Alise u zemlji čuda” na žalost još nema ali u svetu postoji dosta ljudi koji pate od ovog veoma retkog poremećaja.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala