Najzanimljiviji sajt Balkana

železnica
Novoizgrađena železnička linija Narodne Republike Kine koja će se koristiti za prevoz robe između Azije i Evrope uspela je da nadmaši legendarnu transibirsku železničku liniju i postane najduža železnica na svetu.!...


Reč je o železničkoj trasi to jeste liniji Jivu-Madrid koja je duga neverovatnih 9.977 kilometara! Ova nova najduža železnička linija na svetu prolazi kroz osam zemalja: Kinu, Kazahstan, Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Nemačku, Francusku i  završava se u Španiji.!Da dodamo i to da je ova nova železnička linija je za oko 700 kilometara duža od čuvene transibriske trase Moskva - Vladivostok.

Teretni voz se sastoji od 82 vagona,a prvu vožnju imao je ovog 18. novembra 2014.godine gde je krenuo iz kineskog grada Jivua, industrijskog centra koji se nalazi 300 kilometara južno od Šangaja, i u Madrid bi trebao da stigne krajem decembra, nakon 21 dana putovanja.

Prema pisanju američkog Vašington posta, ovaj projekat, vredan je neverovatnih 40 milijardi dolara, nazvan "Novi put svile", ima za cilj kontrolu transkontinentalnog teretnog prevoza, izvoz kineske robe u zapadne zemlje i snabdevanje Kine evropskim luksuznim proizvodima, namenjenim jednoj novoj društvenoj klasi u ekspanziji.
železnička trasa
Kina i Evropska Unija trenutno razmenjuju robe u vrednosti od preko milijardu dolara dnevno Za razliku od ruske linije, teret na novoj železnici će morati da bude tri puta pretovaren u toku putovanja zbog ograničenja merenja vagona u razlicitim državama. Kineski zvaničnici napominju da će nova trasa smanjiti zavisnost od morskog i avio-transporta, i ističu da je ne samo jeftinija već i brža od njih.

"Železnička trasa (linija) Jivu-Madrid će pomoći da se dodatno podstakne bolja saradnja izmedu Kine i Evrope, odnosno Španije" zjavio je kineski predsednik Si Đinping .Kina je već duže vreme jedan od glavnih igrača na svetskoj političkoj sceni.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1