Najzanimljiviji sajt Balkanalunarna palata mesec
Kina je napravila "Lunarnu palatu" na Zemlji, u kojoj će simulirati uslove života na Mesecu a sve u okviru priprema za osnivanje naselja na zemljinom satelitu do 2036. godine!....Četri studenata (dva muškarca i dve žene) sa Univerziteta za aeronautiku i astronautiku "Peking" boraviće u kabini površine 160 kvadratnih metara ""Yuegong-1," gde će testirati kako sistem za održavanje života funkcioniše u uslovima kakvi vladaju na Mesecu

U laboratoriji će ostati 60 dana, nakon čega će ih smeniti druga grupa od četiri studenata. Oni će u “Lunarnoj palati” provesti najpre 200 dana, a zatim će ponovo ući i ostati još 105 dana.

U Bioregenerativnom sistemu za održavanje života (BLSS) ljudske fekalije će biti prerađivane u procesu biofermentacije, a nusprodukti otpadnih materija biće korišćeni za gajenje eksperimentalnih žitarica i povrća.

"Yuegong-1" se sastoji od glavnog stambenog prostora i dve kabine: "staklenici". Glavna kabina pokriva 42 kvadratna metra veličine malog urbanog stana, dok je svako od postrojenja je 3,5 metra visoko i od 50 do 60 kvadratnih metara široko. Glavna kabina ima četiri odeljka, zajedničku sobu, kupatilo, sobu za obradu otpadnih voda i prostor za gajenje životinja.

Ovo je jedina laboratorija ovog tipa na svetu u kojoj ima životinja i mikroorganizama, biljaka i ljudi, objašnjava glavni dizajner Liu Hong za CCTV.

Uprkos napretku kineskog svemirskog programa za vojne, komercijalne i naučne svrhe, Kina i dalje zaostaje za SAD i Rusijom. Prošlog meseca je objavljena vest da Kina pregovara sa Evropskom svemirskom agencijom o saradnji u izgradnji ljudskog naselja na Mesecu.
lunarna palata mesec soba za uzgajanje
Evropska svemirska agencija je ranije opisivala svoj "Moon village" (Naselje na Mesecu) kao potencijalnu međunarodnu startnu platformu za buduće misije na Mars, a prošle godine šef ESA Jan Verner opširnije je govorio o planovima za izgradnju naselja na Mesecu.

Budućnost svemirskih putovanja traži novu viziju - rekao je on.

Koncept je baza za istraživanje Meseca za koje će biti zaduženi ljudi i roboti. Ta baza će imati ulogu usputne stanice za svemirske letelice i postaće “naselje” sa razvijenom eksploatacijom ruda, pa čak i turizmom.

"Kada kažem 'Naselje na Mesecu', ne mislim na kuće, crkvu, gradsku većnicu i slično" rekao je on tada.

"Moja ideja je usredsređena na suštinu koncepta naselja: ljude koji zajedno žive i rade na jednom mestu. A to mesto bi bilo na Mesecu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala