Najzanimljiviji sajt BalkanaAko zaista postoji takva stvar kao što je zagrobni život, Kinezi i Vijetnamci su na onom svetu najbogatiji ljudi. A za to zagrobno bogastvo zaslužna je njihova rodbina i prijatelji jer im oni na jedan neobičan način dostavljaju pare u zagrobni život...


Rodbina preminule kineze ili vijetnamce  dobro novčano obezbedi spavljivanjem novčanica .Naravno odmah da se razumemo nije u pitanju pravi novac.Ova tradicija u nekim Azijskim zemljama je veoma duga- preko 1000 godina.Spaljivani zagrobni novac izgleda veoma realno.Spaljivanje se uglavnom obavlja u grnčarskom loncu ili dimnjaku specijalno izgrađenom za ovu namenu.


Ovaj lažni novac je poznat pod imenom novac duhova kao "pinyin" (u prevodu "senka" ili "tamni" novac),je deo kineske tradicije koja se obavlja na praznike za pokojnike,kao i na sahrani, da bi po vreovanju preminuli imali dosta dobrih stvari i u zagrobnom životu.

Joss papir (pinyin) je napravljen od bambusovog grubog papira ili papira od pirinča.Ovaj novac ispisan  je sa tradicionalnim kineskim crvenim mastilom i pečatom zavisnosti od konkretnog regiona u Kini.Bankarski banknote idu često do neverovatnih denominacija - koje se kreću od $ 10.000 i $ 5.000.000.000. dolara zagrobne novčanice nose sliku "Banke Pakla" na stražnjoj strani a na gornjoj je slka Žad cara

Novčanice( papira) su uglavnom od bele boje (koja simboliše žalost) a na novčanici je ispisano ime novac duhova.Postoje tri vrste zagrobnog novca to jeste novca duhova,prvi je bakreni (za nove poginule  i za one koji su nepoznati), zlato (za pokojnika i viši bogovi), srebro (za pretke i lokalna božanstava).

Savremeni oblici Joss novca-zagrobnog novca su prilično različiti, oni  danas više izgledaju kao novac iz sadašnjih vremena.Postoji nekoliko vrsta kopija duh novčanica (Kineski Juan, Tajlandski Baht, Vijetnamski dong, ili pa čak američki Dolar).Takođe se prave i zagrobni čekovi i kreditne kartice od papira.

Neki ljudi za svoje najmilije koji su pokojni u novije vreme zajedno sa novcem spaljuju replike automobila,pasoša, avio karte,biznis odela pa čak i replike flat-screen televizora i  iPhone telofona.U glavnom što se tiče luksuza pokojniku ne sme da nedostaje.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1