Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija: binarni brojevi komunikacija

Kineski naučnici planiraju da stvore svemirski kvantni sistem komunikacije, koji će biti po prvi put ispitan nakon lansiranja satelita...

koji bi mogao da olakša kvantnu teleportaciju fotona između Zemlje i svemira u junu ove godine.

Cilj novog eksperimenta kojeg sprovodi tim fizičara Pan Đian Vei sa kineskog Univerziteta nauke i tehnologije u Hefeiju, je da vidi da li je moguće izvesti kvantnu teleportaciju na udaljenosti većoj od 1.000 kilometara.!

To bi moglo olakšati potencijalno super-brze, dalekometne komunikacije, kao i dovesti do stvaranja neraskidivih kvantnih komunikacijskih mreža.

Tim takođe želi da iskoristi prvi svetski kvantni satelit kako bi saznao da li je moguće bezbedno teleportovati informacije između Zemlje i svemira pomoću ukrštenih fotona.

Prva misija satelita će biti da uspostavi kriptografsku komunikacionu liniju između Pekinga i Beča kodiranjem i deljenjem tajnog kriptografskog ključa pomoću kvantnog svojstva fotona između zemaljske stanice u Pekingu, preko satelita, i potom Beča.

Naučnici zatim planiraju da pokušaju da izvedu preko satelita kvantnu teleportaciju između stanica koje se nalaze u kineskim gradovima Delinga i Liđiang, koje su razdvojene više od 1.200 kilometara.

Tim je već sproveo uspešan test na udaljenosti od 100 kilometara.
izvor:RT

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala