Najzanimljiviji sajt Balkana


Zlatnici u klaviru

Klavir iz Šropšira decenijama je skrivao tajnu - vreću zlatnika, za koje je sada utvrđeno da novćići potiču iz perioda od 1847. do 1915. godine.!....Vlasnici klavira, koji su ostali anonimni, prijavili su Muzeju "Ladlou" otkriće i predali instrument zajedno sa novčićima na procenu.

Pronađeni novćići su bili skriveni u klaviru više od 110 godina! Stručnjaci su se odmah složili da su zlatnici tu skriveni sa namerom i odmah pristupili ispitivanju.

Piter Revil, stručnjak za antikvitete, opisao je otkriće kao zapanjujuće.

"Trenutni vlasnici su došli do muzeja i samo nam predali sve na sto. Bio sam apsolutno zapanjen. Ja sam arheolog i navikao sam da se bavim dragocenostima, ali pre nekim srednjovekovnim broševima", objasnio je Revil.

Vrlo brzo je utvrđeno da je klavir, marke "Broadwood & Sons of London", prodat 1906. godine muzičkoj prodavnici u Esenu
Zlatnici klavir 1
Daljom istragom zlatnika utvrđeno je da se radi o takozvanim "soverenima", zlatnicima koji potiču iz doba "zlatnog standarda" Ujedinjenog kraljevstva.

Najstariji novčić potiče iz 1847. godine, kada je vladala kraljica Viktorija, dok je najmlađi iz 1915. godine i vremena vladavine kralja Džordža Petog.

Stručnjaci još ne mogu precizno da procene vrednost, ali smatraju da bi čitavo otkriće moglo da donese znatnu sumu novca koja bi vlasnicima itekako promenila život na bolje.
izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1