Najzanimljiviji sajt Balkanaavoid knjiga zorž perekFrancuska knjiga "La Disparition", koju je napisao 1969.godine Žorže Perek, na engleskom "A void" ( prevedena na Balkanu kao "Ispario" ),....

knjiga je neobična je i jedinstvena po tome što na svih 300 stranica knjige, nema nijednog jedinog slova "E".!


Delo je pisano tehnikom Oulipo koja je nastala 1960. godine u Francuskoj i za koju je karakteristično tehnički ograničeno pisanje.

Uprkos tome što u knjizi nema nijednog slova "e", koje je jedno od najkorišćenijih u alfabetu, knjiga je razumljiva i ima radnju kao i svaka druga.

Radnja ovog dela prati grupu individualaca koji traže nestalog saputnika Antona Vovla. Mešavina je parodije i horora, sa mnogo stilskih trikova, fora, zapleta i sumornih zaključaka.

Knjiga je uspešno prevedena na brojne svetske jezike kao što su italijanski, španski, nemački, švedski, hrvatski, ruski, japanski ,turski, rumunski, holandski,srpski.

Tako su prevodioc širom sveta, na raznim jezicima  uspeli  da je prevedu knjigu bez slova "e".

Ovaku sličnu knjigu, kao što je knjiga "Avoid" ( engl.) ili francuski "La Disparition" napisao je i novosadski novinar, pisac i enigmata Zoran Radisavljević, knjigu bez ijednog slova "A"

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala