Najzanimljiviji sajt Balkanamamaut
Da bi uspeli oživeti neke izumrle vrste životinja,moramo ih klonirati,dok naučnici moraju pronaći i imati savršeno očuvanu DNK.Neke od izumrlih životinja bi se mogle lakše "oživeti"  od nekih drugih tj.imale bi veće šanse nego neke druge..Evo liste nekoliko izumrlih životinja koje bi u današnje vreme ili skoriju budućnost mogli klonirati....


1. Vunasti mamut

2011.godine, japanski su naučnici su svetu najavili kloniranje vunastog mamuta za otprilike od pet godina.Uz malo sreće za japanske naučnike,ova bi životinja mogla postati neobičan stanovnik ZOO-vrta za izumrle vrste.
Mamuti bi bili idealni kandidati za oživljavanje jer u arktičkim tundrama postoje brojni netaknuti zaleđeni primerci njihove DNK. Još jedna stvar koja im ide u prilog je sličnost sa slonovima.Naučnici misle da bi to mogli obaviti na način da slonica rodi malog vunastog mamuta.

2. Tasmanski tigar


Nam dolazi iz Australije na žalost tigar je izumro oko 1930. godine zbog lova ljudi.Budući da je tasmanijski tigar umro možemo reći nedavno sigurno postoje odlično sačuvani primerci DNK, u muzejima gdje se čuvaju preparirani primjerci ove životinje.

3. Pirinejski kozorog


Oživljavanje izumrlih vrsta životinja ako mislite da nije moguće mada ne vereujemo,ipak ako postoji neko da ne veruje ima dokaz i za to.Naučnici su uspeli uspešno  klonirati fetus pirinejskog kozoroga koji je živio svoj kratki život samo sedam minuta, bio je umetnut u maternicu obične domaće koze.Posljednji pirinejski kozorog koji  se zvao Šejla stradala je 2000. godine pošto je na nju palo drvo.


4. Papagaj carolina


Papagaj carolina je nekada nekoć bila jedina autohtona na području SAD-a, sudbinu ove male životinjice su uništili opet ljudi,loveći je zbog njenog lepog šarenog perja. Neki naučnici tvrde da je kloniranje papagaja calorina već započelo.

5. Vunasti nosorog


10.000 godina u prošlost,vunast nosorozi tumaraju arktičkim snegom, okovečeni su na crtežima zidova francuske pećine Chauvet-Pont-d'Arc. Odlično sačuvani primerci ovih izumrlih životinja pod arktičkim snegom mogli biti veoma dobri potencijalnih kandidati za kloniranje.

6. Irski los

Iako se zove los,nedavne su analize pokazale kako je ova životinja zapravo jelen i to najveći jelen koji je ikada hodao našim planetom. Rogovi su mu imali dužinu od  više od 3,5 metara u širini.

7. Rečni delfin


Rečni delfin je kao životinja izumrla isključivo zahvaljujući ljudima i to nedavno pre 7 godina.Kod ovih delfina se postavlja pitanje da li bi ih trebalo klonirati jer je reka Jang tze u kojoj su inače živeli, izuzetno zagađena.

8. Ptica Huia
ptica huia
Huia je bila ptica koja je imala neobičan kljun koji je išao prema dole. Izumrla je opet "zahvaljujući" nama ljudima,ali pošto je ova ptica jedan od zaštitnih znakova države Novog Zelanda pokrenut je projekt za njihovo ponovo oživljavanje odnsno kloniranje

9. Sabljozube mačke


Kloniranje ovih mačaka po nekima i nije najbolja ideja jer pre više miliona godina u doba pleistocena ove mačketine su sijale strah gde god su se pojavile. Izumrle su pre 11.000 godina,jeste da su izumrle dvano ali ipak postoji nekoliko primeraka savršeno očuvane DNK ovih životinja.


10. Ptica Moa


Moa je velika ptica žizotinja koja nije bila u mogućnosti da leti,sličila je današnjim emuima i nojevima. Budući da su ove životinje nestale pre 600 godina, njihova jaja i perje i danas su odlično sačuvani za početak kloniranja.Naučnici  su već dokumentovali nekoliko pokušaja kloniranja moa.

11. Ptica Dodo


Ptica Doda ova vrsta životinja ima  jednu od najtragičnijih sudbina među svim izumrlim životinjama.Ovu pticu su ljudi su ih uspeli istrebiti samo 80 godina nakon što su otkrivene kao životinjska vrsta. Razlog brzog istrebljenja ptica  leži u tome da dobroćudne ptice dodo nisu bojale ljudi, i vrlo smelo su prilazile zbog čega ljudima nije bilo teško da ih se reše zauvek.


12. Gigantski zemljani ljenjivac

Ova životinja kada se pogleda njen kostur poidsjeća na nekog velikog medveda,ali nije tako, najbliži današnji srodnik im jetroprsti ljenjivac. Zbog toga što imaju bliskog srodnika koji još uvijek hoda Zemljom,zemljani ljenjivac je odličan kandidat za kloniranje.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala