Najzanimljiviji sajt Balkana

Propadanje kroz planetu zemlju
Da li ste ikada razmišljali koliko vremena bi trebalo da propadnete kroz ovu našu planetu?Ako želite da dobijete ovaj odgovor pročitajte naredne redove teksta koji vam donosimo...

Da vas ne bi dalje ostavljali u razmišljanju odgovor je 38 minuta i 11 sekundi, kako prenosi "Science”.
Student Univerziteta Mekgil Aleksandar Kloc izračunao je da je za takav pad potrebno četiri minuta manje od prethodno prihvaćenog odgovora.

Za razliku od prethodne kalkulacije, Kloc je u obzir uzeo da Zemljini slojevi imaju različitu gustinu, što utiče na hipotetički pad čoveka kroz tunel u našoj planeti.

"Struktura Zemlje je takva da se gravitacija blago povećava kako idete dublje ka gustom jezgru, na oko 110 odsto od one na površini, dok ne oslabi kako se krećete kroz jezgro, dosežući nulu u centru"izjavio je Kloc za "Forbs"

Ideju o tunelu koji bi vodio od jedne strane planete na drugu, popularno zvana “gravitacioni voz”, prvi je izneo britanski fizičar Robert Huk, u pismima Ajzaku Njutnu. Ponovo se pojavila u 19. veku, kao predlog pariskoj Akademiji nauka, te 1966. u izdanju “Kroz Zemlju za 40 minuta” Pola Kupera, te u Američkom žurnalu fizike.

Suština ideje je da kapsula ispuštena u otvor ubrzava usled gravitacije do centra planete, a potom usporava, ponovo usled gravitacije, do finalnog odredišta. Ne samo što bi se time stiglo sa jedne na drugu stranu Zemlje brže nego što Međunarodna svemirska stanica završi orbitu, takav put ne bi uopšte trošio energiju, osim možda za hlađenje, jer je temperatura u centru naše planete 5.400 stepeni Celzijusovih, navodi “Forbs”.

Konstrukcija tunela bi bila problematična, usled vreline, pritiska, tečnog dela jezgra, trenja… Teoretski bi se tunel mogao obezbediti uz pomoć magneta, ali to bi zahtevalo energiju. Gravitacioni vozovi mogli bi, međutim, da funkcionišu na čvrstim telima bez atmosfere, poput Meseca, ukazuje “Forbs”.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1