Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:klonirani kućni ljubimci Za mnge ljude gubitak njihovih ljubimca može biti veoma  traumatično. Dok opet neki ljudi jednsotavno zamene s sa drugim ljubimcem.Ipak postoji još jedan način a to realizuje kompanija "Sooam"  iz Južne Koreje ....

Ova kompanija se koja se bavi pružanjem usluga kloniranja kućnih ljubimaca I tako za cifru od nekih  80.000 evra oni će vašeg preminulog kućnog ljubimca vratiti u život u obliku gotovo savršene kopije tj kloniranog kućnog ljubimca 

Ovu zanimljivu ali i bizarnu kompaniju osnovao je kontroverzni veterinar i genetičar Vu Suk Hvang. Ovaj genetičar je javno osramoćen nakon što je izbačen iz jedne akademske institucije zbog fabrikovanja istraživanja o kloniranju ljudskog embriona. 

I pored činjenice da se tereti za ozbiljno kršenje zakona, to ga ne sprečava da pokrene uspešan biznis. Od svoga osnivanja, "Sooam" je navodno klonirao više od 400 pasa, a firma mesečno ima 15 klijenata. Uz to, Hvang svoj biznis planira da proširi u SAD i Veliku Britaniju. 

Tehniku kloniranja koju firma "Sooam" koristi je identična onoj pomoću koje je kreirana ovca Doly davne 1997. godine. 

Prvo, izoluju se ćelije iz životinje koja će biti klonirana, a potom se njihove ćelije koje sadrža genetski materijal vade i konzerviraju. Nakon toga uzima se jajna ćelija iz životinje donora (surogat majka) čija se ćelija zamjenjuje sa ćelijom ljubimca koji će biti "kopiran". 

Nakon toga sledi apliciranje električnog šoka koji će jajnu ćeliju primorati na deljenje, a potom se ona vraća u telo životinje donora. Surogat ne mora biti iste rase ali je potrebno da bude približno slične veličine kao ljubimac koji će biti rođen. 

Iako su to savršene kopije njihovih ljubimaca, mušterije mogu da očekuju blage razlike (kao npr. pege kod dalmatinaca), a karakter životinje će gotovo sigurno biti drugačiji.

Firma naglašava da svako kopiranje nije savršeno i da ukoliko se ljubimac rodi bolestan ili onesposobljen, kopiranje mora biti ponovljeno.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala