Najzanimljiviji sajt Balkanakornjača
Po nekim pričama kornjača Džonatan na ostrvo Sveta Helena donet je davne 1882. godine i da je već tada bio potpuno odrasla kornjača, džinovskim kornjačama ako ne znate, potrebno oko 50 godina da dostignu punu zrelost....


Što bi značilo da je kornjača Džonatan rođena oko 1832. godine, to jeste da sada ima neverovatnih 182 godine, i da je po ovome najstarija kopnena životinja na svetu! Ipak pored tolike starosti kornjaču Džonatan iako je najstarija kopnena životinja ne sprečava da vodi aktivan seksualni život.

Džonatan na ostrvu Sveta Helena  uživa poseban status. Živi na imanju Marka Kejpsa, guvernera britanskih prekomorskih teritorija u južnom Atlantiku. Tu o njemu brine Džo Holis, ostrvski veterinar. Kada Džo udari o metalnu posudu na travnjaku ispred rezidencije, iz rastinja i visoke trave na obodu izlaze Džonatan i i još četiri džinovske sejšelske kornjače Dejvid, Ema, Mirtl i Fredrika.

"Najstarija kopnena životinja naš Džonatan je potpuno slep od katarakti, izgubio je čulo mirisa, ali ga sluh i dalje odlično služi“, objašnjava veterinar Džo.

Džonatan i njegovi drugari su primerci retke Aldabra vrste kornjača. Uprkos tome što ih ima oko 100.000 na, postoji samo mala grupacija na Aldabra atolu koje se razmnožavaju. Na atlansko ostrvo je dospeo najverovatnije putem brodova koji su prevozili robove, pošto su od 17. do 19. veka mnogi brodovi na sebi nosili kornjače kao zalihe hrane.
kornjača
Procenjuje se da je samo u 18. veku oko 200.000 galapagoskih kornjača ubijeno i pojedeno na brodovima. Kako je Džonatan izbegao ovu sudbinu? Tadašnji guverner Hadson Janiš bio je izuzetno zainteresovan za životinje, a oduševio se kada je video Džonatana, koji je do sada ispratio 33 guvernera.

On voli da jede su banane, kupus i šargarepe kojima ga veterinar Džo pažljivo hrani.Jer ga je jednom prilikom Džonatan mogao gricnuti za prst a zna se da kornjače imaju izuzetan stisak vilice

Od tada stalno nosi rukavice. "Nije on hteo da me ugrize. Samo mu je veoma teško da pronađe hranu“, opravdava ga Džo, objašnjavajući da mu sada svake nedelje ujutru donosi kofu sa svežim voćem i povrćem.Na Svetoj Heleni već dogovoreno kako će ispratiti svog ljubimca kada ode s ovog sveta.N jegov oklop će biti sačuvan i izložen na ostrvu.A stanovnici Svete Helene, će podići bronzanu statuu Džonatana na glavnom gradskom trgu u Džejmstaunu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala