Najzanimljiviji sajt Balkana


Kompanija iz Saudijske Arabije,angažovala je građevinsku kompaniju "Mejs" iz Velike Britanije da rukovodi projektom izgradnje najviše zgrade sveta, u saradnji sa britanskom konsultantskom firmom "EC Haris". Mada trenutno nije zvanično objavljeno koju tačnu visinu će "Kraljevska kula" imati kada bude gotova....

kompanija iz Džede je svetskoj javnosti nagovestila da će biti mnogo viša od Burž Kalife u Dubaiju.

Jer za sada Burž Kalife u Dubaiju je sa svojih 830 metara je  najviša zgradu na svetu....Izgradnja Kingdom Tower bi trebalo da bude završena po planu do kraja 2018. godine.A kada bude završena ova najveća zgrada na svetu, u lučkom gradu Džedi, "Kingdom Tower" će obuhvatati 500.000 kvadratnih metara i trebalo bi da bude po nekim ne potvrđenim informacijama visoka neverovatnih 1.200 metara.!

Planove o izgradnji najviše zgrade na svetu "Kraljevska kula" otkrio je arapski milijarder,princ Princ Alvalid bin Talal Alsaud,pre 18 meseci preczinije Avgusta 2011. godine.

"Princ se nada da će izgradnjom "Kraljevske kule" skrenuti pažnju sveta na našu voljenu Saudijsku Arabiju.Takođe,otvoriće se na stotine novih radnih mesta za ljude sa sela " izjavio je  izvršni direktor kompanije iz Džede, Valid Abdul Džalil Baterdži,novinskim medijima.


Kada bude sagrađena "Kraljevska kula"  okviru nje će se nalaziti luksuzni hotel sa pet zvezdica,stanovi,poslovni prostor, kao i najviša opservatorija na svetu.Dok će u samoj građevini postojati 59 lifova a za individualno stanovanje planirano je 160 spratova odnosno do visine od 828 metara nalaziće se stanovi.

Tokom narednih pet godina, Saudijska Arabija planira da potroši preko 300 milijardi evra na infrastrukturne projekte. Kao drugi po veličini grad u zemlji, sa četiri miliona stanovnika, Džeda je dugo bila u senci prestonice Rijada, pa su novi projekti pokušaj da se situacija preokrene.
dodatni izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala