Najzanimljiviji sajt Balkanakretajucadina
Velika dina du Pyla (la Dune du Pyla),se nalazi 60 km od Bordoa u Arcachon zalivu, na jugozapdanom delu Francuske,inače ovo je najviša peščana dina u Evropi.Ova neobična i zanimljiva peščana dina je ogromna ima srazmere...

500 metarau širine,i čak 3 km dužine a visna joj je i do 107 metra nadmorske visine.Zbog neočekivane lokacije dine kao i njene prirodne lepote,ova dina je poznata turistička destinacija u Frnacuskoj s više od milion posetilaca godišnje.

Zanimljivo, je i to što ova dina neumorno kreće ka unutrašnjosti kopna,lagano gurajući šumu i polako pokrivajući kuće, puteve, pa čak i delove Atlantskog zida.

Stopa kretanja ove dine nije ujednačena pa tako nekada se  kreće brzo (do 10 metara za godinu dana), a ponekad veoma sporo (manje od jednog metra godišnje).

Tokom poslednjih 57 godina,ova "hodajuća" najviša dina u Evropi je prešla oko 280 metara što daje neki prosek godišnji od 4,9 metra kretanja u toku godine

Ova migracija najviše evropske dine je do sada prekrila dvadeset privatnih stanova, a svake godine pesak na istočnoj padini dine pokrije i do 8000 kvadratnih metara okolne borove šume.

Pomorska vetrovi objašnjavaju ovu "pokretljivost" dine  i njen oblik čije se padine pružaju do samog okeana dok na svojoj istočnoj strani pruža se fenomenalan pogled na borovu šumu

Za većinu posetilaca penjanje uz ovu peščanu padinu je pravi izazov. Na vrhu, pogled je spektakularan - morska obala i ogromna borova šuma.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala